Koronavírus - egy új világrend kezdete?
2020. április 21. írta: kazsiafigyelo

Koronavírus - egy új világrend kezdete?

Coronavirus: Consequences for Erasmus+ and European Solidarity ...Bár még csak a koronavírus okozta (gazdasági) pusztítás elején járunk, az irány, amerre a világ tart, egyre tisztábban látszik. A globális kereskedelem és értékláncok összeomlása, a tömeges munkanélküliség és az általános bizalmatlanság szinte tűpontos másolata a világ száz évvel ezelőtti állapotának. Ráadásul ahogy száz éve az USA világpolitikai súlya nőtt meg, most könnyen lehet, hogy Kína fog leginkább profitálni a vírus okozta geopolitikai újrarendeződésből.

A vírus okozta leállások és a nemzetközi értékláncok ezzel összefüggő szétesése elég egyértelűen megmutatta az eddigi globalizációs modell törékenységét. Ez nem egy értékítélet, hanem sokkal inkább a multik racionális döntése lesz, miután a kiterjedtségük egyúttal a sebezhetőségüket is okozza. Ennek a folyamatnak viszont egyenes következménye a nemzetközi kereskedelem szerepének csökkenése, és a gazdaságok önellátóbbá válása. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a dollár-fedezet, mint a pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók alapja veszíteni fog jelentőségéből. A kérdés, hogy a kínai pénzügyi rendszer problémái mennyire fognak lehetővé tenni egy aktív külpolitikát válaszul erre. 

Kelet-Ázsia: kezdeti gyengeség, majd hatékony válasz

Miután Kelet-Ázsia sok országa már túl van a járvány tetőpontján, ezért az Európára váró gazdasági hatások is jobban megérthetőek azáltal, hogy mi történt a régióban. Bár a kereskedelmi kapcsolatok még nem álltak teljesen helyre, és a mostani nyugati lezárások tovább rontják az ottani gazdasági kilátásokat, a helyzet ezt leszámítva sem kedvező. Az emberek sokkal óvatosabbá váltak, kevesebbet fogyasztanak, így a kiskereskedelmi szektor és szolgáltatások teljesítménye a lezárások végeztével sem érik el a járvány előtti szintet. Ezzel együtt kijelenthető, hogy fejlett világban mégis Kelet-Ázsia fogja átvészelni a legkevesebb áldozattal a krízist, mind az emberéleteket, mind annak gazdasági hatásait tekintve. 

A legérdekesebb nyilvánvalóan Kína helyzete, melynek vezetői egyértelműen lehetőséget látnak a mostani válságban, hogy aláaknázhassák Amerika globális de legalább térségbeli vezető szerepét. Míg ebben kétségkívül van igazság, sok múlik azon, az ország mennyire tudja megőrizni stabilitását. 

Kína előnyét elsősorban az adja, hogy a gyárai egy része már újra működik, míg Európában szinte teljesen leállt az ipari termelés (gondoljunk csak a magyar autógyárakra). Ennél viszont sokkal fontosabb lehet, hogy a járvánnyal érkező pénzügyi és likviditási válságban tud-e hathatós segítséget adni a térség fejlődő államainak,  ezzel egyfajta saját befolyási övezetet létrehozva, vagy ahogy várhatóan az USA fog eljárni, elmerül a belső problémáiban. A kínai vezetők kétségkÍvül hosszabb távon gondolkodnak mint nyugati társaik, azonban kérdés, hogyan kommunikálják a lakosság felé az expanzív külpolitikát, miközben az ország az elmúlt 45 év legyengébb gazdasági növekedését fogja nyújtani (bár a hivatalos terv 6%, sokkal valószínűbb a stagnálás a külföldi kereslet kiesése miatt).

Kínában a gazdasági leállás és azzal összefüggő (nyugati) keresleti válság következtében könnyen megborulhat az ország rendkívül törékeny társadalmi egyensúlya. Az országban eleve csak a városokban számítják ki a munkanélküliség-rátát, mely jelenleg 6%-on áll, de a vidékről érkező migránsok százmilliós tömegei sehol sem jelennek meg a statisztikákban (róluk itt írtam: Lappangó demográfiai katasztrófa Kínában). Hazatérésük a születési tartományaikba a belső régiók ellátórendszerének teljes összeomlását fogja okozni, nem beszélve a munkanélküli-segélyezés lényegében teljes hiánya miatt kialakukól társadalmi elégedetlenségről. Erre válaszul Kína - ahgy 2008-ban tette, és a legtöbb nyugati ország most tenni fog - ráléphet a további eladósodás útjára. Ezzel a probléma, hogy Kínában már most is rendkívül magas a tartományi kormányzatok és állami vállalatok eladósodottsága - ami lényegében az államadósság egy speciális formája. A hitelezés nagy része már most sem beruházásokra, hanem a meglevő adósság finanszírozására irányul, azaz a kinnlevőségek magas aránya egyfajta béklyó a gazdaság potenciálját illetően (körülbelül az állami kézben lévő bankrendszer kinnlevőségeinek 25%-a nem teljesít). Kínának tehát tehcnikai szempontból van lehetősége stimulálni a gazdaságát - például az alapkamat is 3% körüli szemben az európai és amerikai 0 körüli értékkel - ennek viszont a növekedési potenciál radikális csökkenése lesz az ára hosszútávon. Éppen ezért egyelőre a vezetés kommunikációja is kétértelmű: a kinnlevőségek további csökkentéséről és gazdaságélénkítő akciókról beszélnek egy időben, amiből viszont muszáj lesz választani.  

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az országban az élelmiszerellátás is veszélybe kerülhet, miután az elmúlt években a fő húsforrásként szolgáló sertésállomány felét pusztította el a sertéspestis, amit továbbra sem sikerült megfékezni, és a többi áruhoz hasonlóan az élelmiszer-kereskedelem is nehezebbé vált. Az életszínvonal drasztikus esése a karantén alatt Hupej példáján keresztül jól látszik, mennyire képes megborítani a társadalmi békét. A korlátozások fölfüggesztése után százezres menekültáradat indult el a tartományból, és az ezt megakadályozandó rendőrséggel is összecsapásokra került sor. Hasonló helyzetek nem kizárhatóak az ország más területein sem, elsősorban a már válság előtt is elszegényedő északkeleten. A párt rendőrségnek küldött utasításai közt már jól látszik, a koronavírus-járvány politikai következményeit nagyon is komolyan veszik. 

Ezt ellensúlyozhatja a járvány alatt vizsgázó megfigyelő (orwelli) állam, melynek alapja az országot ellepő arcfelismerő kamerák. Ezt a vírus elleni küzdelemben is használták, ahogy péládul minden embert kategorizált egy mesterséges intelligencia a vírusnak való kitettség alapján, és e szerint korlátozták is a lakosok mozgását.  Ezt úgy érték el, hogy mindenkinek rendelkeznie kellet egy applikációval a telefonján, amit be kellett mutatni egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt (az olyan egyszerű dolgoktól kezdve mint vásárlás egy kisboltban a tömegközlekedés használatáig bezárólag). Ennek hatékonysága azt mutatja, a kínai autoriter rezsim rendkívül széleskörű eszközökkel rendelkezik a lakosság elnyomását illetően.

Ugyanide tartozik, ahogy blokkolva vannak  a kínai közösségi médiában a koronavírus hazai kezelésével kapcsolatos információk. Ezzel együtt, bár a (helyi) kínai vezetés nagyon súlyos hibákat követett el azzal, hogy lényegében két hónapot várt bármiféle, a vírusra adott reakcióval, a járvány pusztítása Nyugaton úgy néz ki, túl fogja múlni a kínai (hivatalos) adatokat, ami a kínai progpagandagépezet a saját céljaira használhat föl mind bel- és külföldön. 

Kezelési módok  

Coronavirus case fatality risk in Wuhan, China, is 1.4%: study ...A járvány kezelését tekintve három, többé kevésbé elkülönülő szcenárió világlik ki. Az első a koreai illetve tajvani, ahol a tesztek és karantén konzekvens használatával (a Kínával való közeli kapcsolat ellenére) nem tudott széleskörű járvány kialakulni. Föltételezhető, hogy például a koreai halálozási adat (0,7%) azért alacsonyabb, mint tizede az olasznak, mert ott a korán bevezetett kijárási korlátozásokon túl jelentős tesztelés folyt a tüntetmentes betegek esetében is, tehát elsősorban nem az egészségügyi rendszerek különbségéről van szó, hanem a felderített esetek/összes eset magasabb arányáról (Olaszországban és Európában általában csak a súlyos eseteket tesztelik, enyhébb esetben azt kérik, az illető maradjon otthon, ami lehetetlenné teszi a vírus terjedésének megállítását.) Következésképp a magasabb európai halálozási arányszám oka, hogy csak valójában csak a súlyos eseteket veszik számba. A valódi érték valóban nem sokkal magasabb az influenzáénál (0,3%), viszont ehhez sokkal magasabb fokú orvosi beavatkozásra van szükség általában, ami azonban elérhetősége véges. 

 A másik, kevésébébb kedvező de még nem katasztrofális út melyet a legtöbb észak- és közép-európai (remélhetőleg Magyarország) ország is követni látszik, ahol a szociális érintkezés megfelelően korai minimalizálásával a vírus terjedése lassítható. Ezeken a helyekn (például Németországban) a napi megbetegedések száma egy olyan szinten stabilizálódoik, aminek kezeléséhez elegendő az egészségügy kapacitása, ugyanakkor ezeket az intézkedéseket így legalább egy évig fönn kell tartani, míg a lakosság megfelelő hányadán átmegy a vírus és egyfajta kollektív védettség alakul ki. 

Végezetül elrettentő eset lehet az olasz (illetve spanyol, francia) példa, ahol csak röbb száz megbetegedés után vezettek be korlátozásokat, így a megbetegedések napi száma olyan szinten stabilizálódott, amit az egészségügy már nem tud kezelni, így bizonyos életkor fölött egyszerűen nem fogadnak betegeket. Másrészt viszont könnyen lehet, hogy később pont Olaszország lehet az, aki kilábal a járványból, miután ott megy át leggyorsabban a lakosságon (becslések alapján a lakosság 10%-a lehetett érintett eddig).

Nyugat: száz év vissza a múltba

Ahogy a bevezetőben szó volt róla, az első világháború utáni időszak sok mindenben osztozik a most kialakulni látszó helyzettel. Ezt támasztja alá az is, ahogy sokan háborús helyzetről beszélnek, és világháború okozta gazdasági visszaesés is hasonló jellegű volt. Mindkét esetben a termelési tényezők kieséséről van szó, a különbség annyi, hogy ez száz éve a háborús pusztításnak (emberéletek, gyártókapacitás) volt köszönhető, ma ezt a járvánnyal szembeni védekezés okozza. Nagyon úgy néz ki, az problémára adott válaszok is hasonlóak lesznek.

Az 1914 előtti időszak a liberalizmusáról és nyitottságáról volt ismert. Ahogy a koronavírus előtt, úgy akkor is jelentős volt (bár a maihoz képest nyilván sokkal kisebb volumenű) az áruk és emberek országokon átívelő mozgása. Ezt segítették persze a szupranacionális birodalamak is (Osztrák-Magyar Monarchia, Oroszország, Brit Birodalom), melyek kisebb nagyobb mértékben, de bomlani kezdtek, és kicsi nemzetállamok vették át a helyüket. Ma ugyanígy esik szét az EU mind konkrétan az emberek szabad mozgását illetően, mind elnézve azt, ahogy nem sikerült közös akciótervet kialakítani, és a vírus által leginkább érintett dél-európai országok (pénzügyi) kisegítéséhez is hiányzik a politikai akarat. Egyértelmű, hogy a COViD-19 járvány januári, kínai fellángolása utáni határozott politikával és az EU-n kívüli, de főleg kínai beutazók szűrésével el lehetett volna odázni a bajt. 

Az első világháború után nem véletlen, hogy az országok termelése csak a 30-as évek végére érte utol az 1914-es szintet. Az önellátásra való törekvés - azaz importhelyettesítő gazdaságpolitika, amit már Macron, Trump és sok más vezető is fölkarolt, és a kereskedelmi háború eleve ebbe az irányba mutatott -   egyértelműen csökkentette a gazdasági potenciált, hiszen munkaerőt és tőkét vont el a termelékenyebb iparágaktól (jó példa erre a malomipar helyzete a Trianon utáni Magyarországon: miután hazánk őrölte a Monarchua búzáját, így az új határokkal a kapacitások fele fölösleges lett, miközben a tehcnológia nemzetközileg is fejlett volt. A többi utódállam pedig gőzerővel dolgozott a saját malomiparuk fölfuttatásán). Napjainkban azonban Európa már elég összekötött ahhoz, hogy az EU-n belül komolyabb dezintegrációra kelljen számítani hosszútávon, a világgazdaság esetében ugyanakkor ez már nincs így. 

Ami tehát valószínűbbnek tűnik ezek alapján, az a régiók - például Kelet-Ázsia - relatív önellátóvá válása. Ezek a területek a maguk többszáz milliós lakosságával már elég nagyok ahhoz, hogy csak a legszükségesebb mértékben kereskedjenek egymással. Ez persze jelentős, de nem radikális változást fog jelenteni. Példaképp: Németország körülbelül GDP-jének felével egyező értékben exportál iparcikkeket, de ennek körülbelül 70%-a házon belül, azzaz az EU-ban marad. A kínai és amerikai piacok leépülése tehát fájdalmas lesz, ami a magyar gazdasági potenciál jelentős visszaesését is fogja okozni. 

Ez a továbbra is exportfüggő (körülbelül 180 millió ember megélhetése függ tőle) kínai gazdaság számára is komoly érvágás lesz, ugyanakkor új lehetőségeket is tartogat. Az elveszett exportpiacokat részben kompenzálhatja a régión belüli kereskedelmi kapcsolatok további fejlődése, nem beszélve az ezzel járó várható politikai befolyás növekedésével is. Ez akár megadhatja a várva várt löketet a kelet-ázsiai közösség integrációjához is, aminek elsődleges akadálya az USA volt (a 90-es években még a japán befolyástól tartva).

Pénznyomtatás és a dollár - mit bír ki a pénzügyi rendszer? 

When the party's this good on Wall Street, it's best not to make ...A kereskedelmi kapcsolatok leépülésének másik következménye a dollár szerepének csökkenése lesz. Ma két ország dollárfedezet nélkül lényegében nem tud kereskedeni egymással, miután ez az adott deviza konvertibilitásának hiányát jelentené, és az elszámolás is sokszor a zöldhasúval történik, nem beszélve a dollárban denominált államadósságról. Ugyanígy, a multinancionális vállalatok zöme is rendelkezik dolláralapú kötelezettséggel (banki hitelek, kötvények, részvények). Az ezek finanszírozásához szükséges exportbevételek - mint elsődleges dollárforrás - kiesése tehát jól látszik, hogy rendkívül súlyos likviditási válságot fog okozni. 

Ez kisebb mértékben ugyan (miután akkor a kereskedelmi kapcsolatok kisebb mértékben estek vissza), de a 2008-9-es válság alatt is megtörtént, ekkor azonban a FED nemcsak otthon, hanem külföldön is jelentős likviditást biztosított úgynevezett SWAP csatornákon keresztül, ahol azonnal hozzá lehetett jutni a dollárhoz. Most azonban úgy néz ki, ez nem fog megtörténni.

Ennek elsődleges oka a válság mélysége lehet, ami miatt a FED az amerikai gazdaságot megmentendő rekordösszeggel növelte a mérlegét, aminek következményei beláthatlanok. A féktelen (digitális) pénznyomtatás és államkötvény-vásárlás ugyanis könnyen a kötvénypiac összeomlásához vezethet, miután azok hozama mesterségesen nyomott, míg a reálgazdaságban ez inflációhoz vezet. 

A dolláralapú gazdasági rendszernek Kína már régóta kritikusa volt, és történtek kisebb próbálkozások ennek részleges meghaladására. Egyes, Kínához közel áll országok, például Pakisztán már jelentős remnimbi-tartalékkal is rendelkeznek, elkerülendő a dollárfedezet csökkenése okozta likviditási válságot. Miután a Pakisztánhoz hasonló fejlődő országokat különösen súlyosan fogja érinteni a likviditási válság, így, amennyiben Kína hajlandó kisegíteni őket, úgy egyfajta remnimbi zóna is kialakulhat. Ennek alapját a BRI (Út öv kezdeményezés, kínai infrastruktúra-fejlesztő program Eurázsiában és Afrikában - lásd a térképet lent) partner országokkal való kereskedelem adhatná. A remnimbit elsősorban kínai megrendelésekre lehetne fölhasználni, így a BRI projektek se állnának le, amivel a nyugati kereslet kiesése is enyhíthető lenne. (bár ezek szünetelésének oka jelenleg az utazási korlátozások, amit viszont a Pekinghez legközelebb álló országok - például Kambodzsa - rendkívül felelőtlen módon nem volt hajlandó bevezetni). Egy ehhez hasonló szisztéma alapozta meg a náci Németország politikai és gazdasági befolyását Közép-Európában a 30-as években, ahol lényegében egy-egy ország exportjának 50-60% irányult Németországba.

Ezzel együtt ne feledkezzünk meg a kínai pénzügyi rendszer problémáiról sem, ami már a válság előtt is többször az összeomlás jeleit mutatta, a kínai tőzsdeindexek vagy a remnimbi árfolyama csak masszív állami beavatkozással volt kordában tartható, és kérdés, hogy annak internacionalizálását is tudnák-e kezelni. 

.

China removes BRI map that showed Arunachal & J&K part of India ...

 

Összegzés - melyik utat választja Amerika?

A fentiekből látszik, hogy - amennyiben túl tud jutni a belső nehézségeken - akkor Kína számára a koronavírus járvány és azzal összefüggő gazdasági válság hatalmas lehetőséget tartogat. Bár a vírus kínai eredete jelentős csorbát ütött az ország nemzerközi megítélésen, a későbbi, (látszólag) hatékony kezelése és határozott lépések a kínai modell erejét sugallták. Amerikában minden jel arra mutat, hogy a járvány okozta pusztítás semmivel nem marad el a kínaitól, ráadásul az egészségügyi rendszer anomáliái is felszínre kerültek.

Összessségében Kína lépéseit csak egy hasonlóan aktív külpolitikával lehet ellenőrizni. Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb ország elsősorban a gazdasági megfontolásokat tartja szem előtt a nemzetközi kapcsolataiban, és ezek mentén hajlandó is együttműködni Kínával, jó példa erre az 5G mobilhálózat német, francia és brit engedélyezése. A Kínától való félelem is elsősorban gazdasági természetű (például félelem az európai cégek válság alatti fölvásárlásától), míg a fejlődő országok számára lényegében csak az számít, hogy honnan tudnak forráshoz jutni. Amennyiben Amerika - mint a pénzügyi és gazdasági irendszer központja - nem vállal felelősséget és a válságot csak otthon kezeli, az könnyen vezethet az amerikai hegemónia súlyos erodálódásához. Ha a hatalmi vákuum egy részét Kína betölti, úgy a nemzetközi anarchia talán elkerülhető lesz, viszont a kínai hatalmi rendszer terjedését fogja jelenteni. Máskülönben viszont jelentősen meg fog nőni a fegyveres konfliktusok kockázata világszerte, elég csak az illékony Közel-Kelet olajmonarchiáira nézni, melyek egyik napról a másikra vesztették el a legitimitációjukhoz szükséges bevételeiket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615594614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2020.04.21. 13:25:22

Olyan alapokra helyezed a világképedet ami nem állja meg a helyét.

Kína expanziója lehetetlen a délkeleti irányban. Azok az országok zsigerből kína ellenesek, csak szükségből kereskednek velük, a legminimálisabb kulturális-tudományos kapcsolatot tartják. A délkeleti együttműködés jelentős és arra irányul hogyan tartsák kínát fedő alatt. (ami aztán majd önmagába roskad a nyomás alatt, ahogy teszi azt ezer évek óta.) Kína sem partner sem barát sem megbízható sem jövedelmező gazdasági partner. Bosszantó és kellemetlen szomszéd arrafelé.

A one road one belt egy legkisebb rossz szükségmegoldás, közép ázsia-kelet európa fejletlen és korrupt országaiban tudott megjelenni. De pont a fejletlenség és a korrupció ami aztán tönkreteszi a kereskedelem és kapcsolatok előnyeit. Gazdaságilag társadalmilag tudományosan erős nemzetek nem érdekeltek benne.

Az usa teljesen más eset mint a világ többi része, (polgár)háborúban rakták össze, a nyers hatalom és érdek mindennél erősebben összetartja. Más alapok más összefüggések, nem illik az usát a világ többi részére példaként hivatkozásként magyarázatként odaállítani.

Az únió szétesése 20 éve téma, eddig minden válságból sikeresen jött ki, mindig megtalálták a megoldást. Hasonló a helyzet az €-val, ma már második világvaluta, és ezt a helyét a válságokon keresztül érte el. Az únió és € merkantilista alapokon nyugszik, többek közt azt jelenti hogy

MÁS HIBÁIBÓL CSINÁL ELŐNYT (jó lesz ha egy életre megjegyzed ezt)

Azon országokban és devizáknál ahol a hibák helyi gazdasági/kereskedelmi problémákat okoznak az € szerepe előtérbe kerül. És vele együtt megjelenik az únió befolyása segítsége. Ez nem gyarmatosítás, ez szimpla merkantilista (ami jó neked az jó lesz nekem) folyamat.
Kína ettől nagyon messze van,
-az egyik fő ok hogy a yuan hitelek hard assets-hez kötöttek, pl földterület, építmények, ásványi kincsek, visszavonhatatlan jogok....
- a kamat 2-3x több
- politikai befolyást hoz magával, nem sokan fogadják ezt el.
- nem szabadon lebegő deviza

Az utolsó a legfontosabb. Eladósodni olyan devizákban érdemes amik szabad értékűek, a világ átlaga határozza meg az értékét. Pl a $Ł€¥ ezek mind lebegő devizák a világ helyzete alakítja az értéküket. Ha egy országnak rosszul megy akkor valószínűleg a világnak is. Kivéve a gyogyós országokat, de az ottani emberek/cégek legalább mentesülnek a helyi hibák alól ha szabad devizát használnak.

A válság eddigi eredménye hogy a dél-ázsiai országok sok kereskedelmi kapcsolatot vettek el az összerezzent kínaiaktól, ez a market share nyereség csak valami ultraagresszív kínai kereskedelmi politikával lesz visszaszerezhető. De sem az usa sem az únió nem fog ebben segíteni, a kínaellenesség jelenleg növekedőben, pont azok az emberek fogékonyak erre akik előzőleg a kínai propagandát nyomták (migránsok mindenhol jajaj!!)

Végezetül hogy melyik utat választja amerika?, szerintem azt amit 100 éve csinál, csendben készül és várja az esélyt hogy valakit megtámadjon. A legvalószínűbb szerintem: which path to persia?

kazsiafigyelo 2020.04.21. 15:16:01

@tireless treehugger: Köszönöm a visszajelzést! Ami kritikát írsz a gondolatmenetet illetően, annak helyességét abszolút belátom, viszont itt most elsősorban egy (számunkra) rendkívül kedvezőtlen szcenáriót akartam bemutatni, ami sajnos nem elképzelhetetlen. A devizák szerepe például, ha valóban hosszú ideig áll a kereskedelem, akkor jelentősen le fog értékelődni. Ha az iráni háborúra sor kerül, az egy hatalmas ajándék lesz Kínának: Amerika megint lerakad a közel-keleten (lényegében ez obama erőfeszítéseinek a lenullázása)

AngeI 2020.04.22. 19:35:18

Kína számára az volt a nagy lehetőség, hogy ő válik a bolygó gyárává. Ennek vége. Cserébe nyomulhat Kambodzsában, Vietnamban meg a Fülöp-szigeteken. Persze ne felejtsük el, hogy India is atomhatalom...

midnightcoder2 2020.04.23. 08:30:59

@tireless treehugger: Ezzel az a baj, hogy az USA is elég szépen terjeszkedik, pedig pont úgy gyűlöli őket mindenki mint a kínaiakat a szomszédok. Csak van neki egy erős hadserege és egy erős gazdasága, és ugye az erősebb kutya él nemi életet. Csak ez a kutya mostanság nagyon beteg, és egyre betegebb lesz.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.01. 17:28:49

Lehetséges hogy Kína jobb pozícióba fog kerülni a világ gazdaságában a járvány után, vagy már akár alatta is, nem vitatom.

A másik lehetséges forgatókönyv, ha kiderül hogy ez a vírus (nyilván szándékosságot nem tételezek fel) a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki, akkor nem lennék a kínai elvtársak helyében. Ez a verzió lesz a kínai elvtársak csernobilja.

Ha a szojvet vagy jugoszláv példa valósul meg, lesz sok kis, vagy néhány nagyobb Kína (és Hongkong, Makaó, Tibet valamint az ujgúrok önállóak lehetnek :-)).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.02. 11:47:12

Ami még eszembe jutott.

"..a járvány pusztítása Nyugaton úgy néz ki, túl fogja múlni a kínai (hivatalos) adatokat, ami a kínai progpagandagépezet a saját céljaira használhat föl mind bel- és külföldön .."

Szerintem két lehetőség van csak.

1. Ez egy (elszabadult, vagy úgy csináltak mintha véletlenül szabadult volna el) vírus fegyver, ami a kínai népességet kevésbé veszélyezteti mint más népességeket (lássuk be azért ez elég abszurd és gonosz de Kínában azért ki nem zárható lehetőség és még jól magyarázná a jelenséget, miért pusztultak kevésbé a kínaiak és hogy álcázták a vírus támadásukat természeti jelenségnek azzal hogy az első áldozatok ők maguk voltak).

2. A hivatalos adatok igencsak erősen kozmetikázottak.

Utóbbira tippelnék, de mindkét magyarázat visszafelé sülhet el a kínai agitpropos eftársak felé. Úgy fest oda (agitPRop) se iq bajnokok kerülnek.

kazsiafigyelo 2020.05.06. 10:07:10

@rdos: Az 1-es pontot nem lehet kizárni, bár a Kínától független kutatások azt mutatják hogy nyugat-európában is megjelent már novemberben (svédek franciák is ezt mondják). Ez egyébként olyan fejlemény ami erősen megkérdőjelezi az ismereteinket a vírussal kapcsolatban pl miért nem okozott gondot március előtt európában? Könnyen lehet hogy kezdetben idővel mutálódott, a mutáció előtt pedig nem okozott tüneteket egyáltalán (és még mindig nem okoz a lakosság 20%-nál minimum továbbra sem). De ez csak egy laikus zárójeles gondolat.
A 2-es állítással teljesen egyetértek, viszont még így sem tartom valószínűnek hogy a vírus okozta halálozások fölülmúlták volna az amerikai adatot, ahol már 70000-nél is több áldozata van a vírusnak, és attól tartok mégegyszer ennyi biztos lesz még .

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.06. 16:39:02

@kazsiafigyelo: Az a benyomásom Kína megítélését nem az egyes országokban elhalálozottak száma alapján fogja megnyerni vagy elveszteni Kína. Kicsit túltolták az önfényezést. Ha csendben maradtak volna vagy ahogy az kulturáltabb társaságban szokás esetleg még bocsánatot is kérhettek volna a világtól, akkor biztosan jobban jártak volna mint így.

444.hu/2020/05/06/kina-teljesen-elvesztette-a-jarvany-koruli-propagandahaborut

Szerintem meg lesz ennek az üzleti következménye is. Az hosszú folyamat lesz, de sejtésem szerint egyre több gyár visszajön, vagy elmegy Kínából. Nem emlékszem hol olvastam Tajvan erősen ebbe az irányba mozdult el. És ki ismerheti Kínát a legjobban? Persze hogy Tajvan (vagy Hongkong? csak ők sokkal nehezebb helyzetben vannak).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.12. 11:43:11

HVG is ezt a témát járta körül egy szakértővel.

hvg.hu/gazdasag/20200512_kina_eu_befolyas_kulkereskedelem

Az a benyomásom, Kína sorsa Kína kezében van. Ha képesek lesznek "levedleni" a komisszár rendszerüket a sikerük szerintem borítékolható. Ha nem, nem. Kínának is a világnak is az első verzió lenne a jobb, tartok tőle a kínai eftársak nem fogják saját magukat megszüntetni. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.14. 10:12:40

Mit titkolnak a kínai eftársak ilyen nagyon, amikor ők aztán nagyon együttműködők? Az a tippem hogy rövidesen megtudjuk.

azonnali.hu/cikk/20200513_kiszivargott-kina-titkos-koronavirus-adatbazisa

kazsiafigyelo 2020.05.19. 19:35:45

@rdos: Nekem most úgy tűnik, hogy mindent fel fognak tenni egy lapra, hiszen azt érzékelik, hogy az USA meggyengült most. Dél-kínai tengeren nagyon agresszívek lettek újonnan, otthon pedig folytatódik az eladósodás. Már dolgozom is egy cikken, ahol ezt részletesebbe bemutatnám, remélem minél korábban lesz időm befejezni.
Szerintem az egyik, amit biztos titkolni kell, az a vírus kiterjedtsége, mert utólag nagyon ciki lenne, ha kiderül, hogy végigi alacsony számokat adtak meg. Wuhan 10 milliós lakosságában 5% azok aránya, akik rendelkeznek antitestekkel, ami egy jó 500000 ezres esetszámot jelent, nem beszélve Hupej és az ország többi részéről, ehhez képest lejelentettek 80 ezret. A másik pedig az időpont lehet szerintem - nyilván már januárban is voltak bőven esetek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.20. 10:49:31

@kazsiafigyelo: Lehet hogy ez a szándékuk (mindent egy lapra, mert hogy az USA gyengül), de ahhoz előbb újra le kell győzniük a járványt. Tegnap linkeltem külpraktika blogra hogy Kína ÉK-i részén 1o8 millió ember újra többé kevésbé karanténba került.

168ora.hu/kulfold/kinaiak-kina-koronavirus-karanten-hupej-oroszorszag-185515

Az esetszámok kapcsán. Az 5oo ezer fertőzött - 8o ezer bevallott? felismert? vuhani beteg kapcsán persze lehet azt mondani, hogy akinek enyhe tünete volt, vagy tünetmentes volt, persze hogy nem került a statisztikába, de akkor a fél millió fertőzöttből 1%-os mortalitást feltételezve úgy ötezer halott kellene legyen csak Vuhanban, ehhez képest egész Kínában van 4638 fő covid áldozat. Szóval van egy olyan érzésem hogy a kínai statisztikai hivatalban nem a Svájci Mérnök Egylet objektivitása és precizitása a szokvány és akkor a "minden lében kanál" komisszárokról nem is beszéltem. :-(

kazsiafigyelo 2020.05.21. 11:25:02

@rdos: egyébként jobban átgondolva a táblázatból az derülhet ki, hogy kína már december-januárban is tudott a járványról, ugyanis érdekes módon pont akkor kezdték fölvásárolni a világ maszkkészletét.
Az észak-kínai "második hullám" tényleg bekavarhat, bár ezek alapján sajnos csak idő kérdése hogy mikor jön a második hullám uerópában és az uSA-ban (ahol még az első sem csengett le)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.23. 14:58:17

@kazsiafigyelo: Melyik táblázatra gondoltál?

Más. Most címlapos a G7-en, a vizsgált mintegy tucatnyi paraméter közül a BCG oltással volt a legerősebb a korrelációs együttható. :-) Egyszer nekünk is lehet szerencsénk. :-)

g7.hu/adat/20200522/a-bcg-oltas-fugg-ossze-legerosebben-a-jarvany-sulyossagaval-szamos-tenyezo-kozul/

kazsiafigyelo 2020.05.25. 10:24:41

@rdos: a kiszivárgott dokumentumokra, csak valamiért táblázatnak neveztem őket (ha jól tudom a financial times be is rakta táblázatokba):) valóban jó hír, főleg miután nem olyan régen még arról volt szó hogy lehet még se hatékony, de tényleg nehéz másra gondolni ekkora vizsgálat után

kazsiafigyelo 2020.06.04. 22:38:04

@rdos: durvul a helyzet, de amerikában is (érdemes megnézni a kommunista sajtó hogy ír a tüntetésekről például, amiknek a fő oka a koronavírus okozta munkanélküliség lehet), nem merek fogadni hogy ki jár jobban (kevésbébb rosszabbul)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.05. 12:20:34

@kazsiafigyelo: Igen. Nem várt fejlemény egy éhséglázadás eddig lehetetlennek vélt lehetősége az USA-ban? :-( Abban az országban ahol alkotmányos jog a civilek fegyver viselése és élnek is vele rendesen. :-(

Nyilván ne legyen igazam, hiszen ha valamit megtanulhattunk a történelemből, az hogy erőszak nem old meg semmit. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.17. 12:42:42

Az azonnalin is van egy jó sorozat Kína esélyeit illetően. Az utolsót linkelem, a link alján a sorozat előző cikkeire mutató linkkel.

azonnali.hu/cikk/20200616_atveszi-e-kina-az-usa-vezeto-szerepet-a-vilagban

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.23. 11:56:00

A vírus mellé egy kis sertéspestis és egy "kis árvíz". Idén az 5. árhullámmal küzdenek a Jangcén és ez az utolsó minden eddiginél nagyobb. :-( A termény fele a víz alatt. :-(

forgokinpad.blog.hu/2020/08/22/a_jangce_haragja

kazsiafigyelo 2020.08.24. 12:18:26

@rdos: köszönöm a cikket, ez így érdekes lesz...és az is furcsa, hogy mennyire negligálja ezt a fősodratú sajtó, lényegében egyetlen ilyen cikket olvastam angolul komolyabb oldalon, és az se túl ismert:jamestown.org/program/the-pla-is-mobilized-for-flood-relief-in-eastern-china/
Ráadásul itt kifejezetten az az érzésünk, hogy minden mennyire kontroll alatt van, ezért nem foglalkoztam vele én se többet

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.24. 15:45:50

@kazsiafigyelo: A kínai komisszárok betegek, de csak fejben. :-( Azon örömködnek hogy a katonaság számára ez mennyire kitűnő gyakorlat. Az normális hogy minden rosszban van valami jó is, de hogy nekik ez a jó, az a világ békésebbik felének nem jó hír. :-(

kazsiafigyelo 2020.09.02. 11:10:48

@rdos: egyetértünk, tragikus lenne ha egyszer tényleg ők diktálnák a feltételeket a világon
süti beállítások módosítása