Mivel járna a két Korea egyesülése?
2017. szeptember 08. írta: kazsiafigyelo

Mivel járna a két Korea egyesülése?

Képtalálat a következőre: „korean peace”Az egyesítésről mostanában kevés szó esik, viszont a dél-koreai kormány az egyik legelkötelezettebb és nyitottabb apparátussal rendelkezik a köztársaság történetében, ami az észak-koreai ügyeket érinti. Magát az egyesítést általában a német modell alapján képzelik el - egy piaci és egy kommunista ország válik eggyé, és a következmények is hasonlóak lennének, ráadásul a bonyolult biztonságpolitikai helyzet is egyezik.

A folyamat bekövetkezésének több útja is lehet. Először is - ez az a szcenárió, amit a dél-koreai jobboldal, és talán Trump is követ - számolni kell azzal, hogy Észak-Korea egyszer csak összeroppan. Ilyenkor az elemzők az arab tavasszal példálóznak, viszont ha a tényeket nézzük, az akkor kulcsfontosságú tényezők - internethasználat, jólét, informáltság - hiányoznak. Észak-Koreában a társadalom nem valószínű, hogy fölkelne. A rendszer elnyomó jellege ellenére ugyanis sokan nem is igazán találkoznak az állammal. Az erőszak igen decentralizált (a menekültek is inkább a börtönőrök, és nem a rendszer brutalitásáról beszélnek), ráadásul ma már a GDP fele magánszektorban kerül előállításra, és az elosztás is döntően piaci alapon működik. 

Dél-Korea stratégiája konkrétan az volt, hogy röplapokat dobtak le, és a szankciók miatt - melyek tovább rontották az életszínvonalat - egy belső bomló folyamatra számítottak. Ezzel szemben Észak-Korea elitje a külpolitikára fókuszál, magyarul ők innen látják a rezsim végének okozóját. 

A baloldal, mely hatalmon van Dél-Koreában, már kevésbébb ért egyet Trump agresszív politikájával (szankciók, hadi lépések fontolgatása). A kormányfő olyan minisztereket rakott kulcspozícióba, akik elkötelezettek az unifikáció mellett, és ezt főleg békés úton hajtanák végre. Az út ehhez különböző bizalomépítő mechanizmusokon át vezetne, tehát kulturális közeledés, csereprogramok, és a gazdasági együttműködés. A dél-koreai tőke egyes elemei üdvözölnék ezt a politikát, és amikor jobb volt a viszony, komoly kirendeltségekkel rendelkeztek Észak-Koreában. Ebben az esetben az összeolvadás szinte spontán módon történne, amikor már a kapcsolatok révén elég erős kötés jön létre a két ország között. Ennek is megvannak a szkeptikusai persze. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezt az utat még nem járták be, hiszen a baloldal történelmileg gyenge Dél-Koreában. 

Az egyesítés és a társadalmak

A koreai lakosság megosztott az egyesítést illetően, bár hivatalos szinten, még mindkét fél szempontjából ez van meghatározva célként, és léteznek ezzel foglalkozó minisztériumok is. Ezzel együtt a kulturális különbségek egyre nőnek - az észak-koreaiak el voltak zárva a külvilágtól, míg Dél-Korea lényegében Kelet-Ázsia kulturális központjává, egyik legszínesebb pontjává vált. Az észak-koreai lakosság tisztában van azzal, hogy egy egyesült Koreában ők alárendelt szerepben lennének, a menekülteket ráadásul sokszor le is nézik Dél-Koreában. Viszont továbbra is fontos a szolidaritás érzése - mind a bal-, mind a jobboldal föllépett már akár az USA-val szemben is, hogy enyhítse a szankciókat, amik egyértelműen a lakosság életszínvonalát csökkentik. 

Egy elképzelés az egyesült Korea zászlajáról forrás: reddit

A dél-koreai kormány már tett gesztusokat, annak ellenére, hogy az elnök, Moon Jae-in már a tesztek után lett beiktatva (májusban). Ekkor kilátsába helyezték a közös, határmenti ipari park, Keszong újranyitását, élelmiszer, gyógyszersegélyek szállítását. Erre Észak-Korea érdemben nem reagált. A jelenlegi helyzetben ez már visszalépés lett volna részükről, miközben a téteket magasra tették: amennyiben elfogadjuk, hogy Észak-Korea egy stratégiát követ, úgy annak az értelme az lehet, hogy a feszültséget folyamatosan fokozva az USA leül velük tárgyalni. 

Azt is figyelembe kell venni, hogy az egyesülés gazdasági következményei minden esetben terhesek lesznek Dél-Korea számára, egyes szerzők szerint erre nem is lenne képes. Amennyiben az első eset következik be, úgy folyamat sokkal költségesebb lesz: számítások szerint ekkor az észak-koreai GDP 10%-al is visszaesne, ráadásul ezt ellensúlyozandó a dél-koreai kormánynak kéne lépéseket tennie, ami magával rántaná a dél-koreai gazdaságot is, hiszen kiáramlana a pénz. A második esetben is számolni kell tőkekiáramlással, nagyjából a GDP 1,5%-a lenne reális, aminek középtávon is érezhető hatásai lennének. Ez a két gazdaság asszimetriája miatt már az észak-koreai gazdaság 60%-ának felelne meg. Ebből a folyamatból - miután piaci alapon történik - végső soron a dél-koreaiak is profitálnának, ahogy az észak-koreai termelékenység és fogyasztás nőne. Az két ország nagyjából 15 év után lenne összehasonlítható helyzetben ezek után. Ezek a reformok valószínűleg a kínai modellt követnék, tehát csak az észak-koreai gazdaság egy része lenne kitéve kapitalizmusnak, és fokozatos átalakulásról lenne szó. 

Ami hatással szintén számolni kell, hogy a dél-koreai lakosság 0,25%-ának megfelelő embertömeg érkezne az országba az északi szomszédból. Ez további súrlódásokat okozhat. Napjainkban a dél-koreaiak fiatalabbik része már nem igazán támogatná az egyesítést, hiszen az ország jelenleg is gazdasági problémákkal küzd, relatíve magas a fiatalkori munkanélküliség, és a jövőjüket is féltik ezek az emberek. 

Dél-Korea Észak-Korea
Népesség (millió) 50,4 25,3
GDP/fő  35750$ 1300$
Fő kereskedelmi partner - részesedés  Kína - 25% Kína - 90%
Hadi kiadások GDP százalékában 3% 22%

 

Kérdéses az is, hogy milyen lenne az egyesült Korea politika elköteleződöttsége. Sokan úgy gondolták, az ország Kína szövetségese lenne, hiszen még mindig erősek az ellenérzések a másik térségbeli hatalom, Japán ellen. Ez viszont ma már nem ilyen egyértelmű, de Kína támogatásával csak úgy mehet végbe a folyamat, ha egy kvázi semleges ország jönne létre. A dél-koreai gazdaság már ma is erősen függ a kínai gazdaságtól, tehát vannak közös pontok. Ami súrlódás a két ország közt fönnáll, az mind Észak-Korea létére vezethető vissza. Korea történelme során mindig is próbálta magát függetleníteni. Elképzelhető, hogy egy, a négy nagyhatalom (USA, Oroszroszág, Kína, Japán) közt balanszírozó politikát folytatnának, és nem köteleződnének el.

Ami ennek a továbbgondolása hogy mi lenne a sorsa az atomfegyverarzenálnak, ami Dél-Korea északi szomszédjától örökölne. Amennyiben az összeomlás katonai okból következik be, úgy az valószínűleg az USA által meg lenne semmisítve. Másfelől viszont - az egyensúlyozó külpolitikát a nukleáris fegyverek birtoklása sokkal effektívebbé tenné. A nemzetközi viszonyokban úgy látszik, hogy az atomfegyver az, ami a függetlenség garanciája (lásd Észak-Korea)

Amikor az unifikácó realitásáról beszélünk, hogy vajon lehetséges-e a jelenlegi események után, akkor sok kétségünk lehet. Ahogy szó volt róla, ma már Észak-Koreának kevés a dél-koreai jóindulatú kezdeményezés, nyitás, segélyek, helyette permanens függetlenséget akar. Ezzel együtt ezt megszerezve a kínai utat követő gazdasági reformoknak lehet létjogosultsága. A jelenlegi feszült állapot főleg az USA-val szemben áll fönn, Dél-Korea a megbékítés, az engedékenység pártján áll.

 http://www.eastasiaforum.org/2013/07/10/no-simple-scenario-for-uniting-the-koreas/

http://www.eastasiaforum.org/2017/08/30/south-korea-should-prepare-for-reunification/

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712805740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2017.09.08. 16:08:09

Szep elemzes. De mi van ha eszak egyesiti a deli reszt es nem forditva ahogy elemezted?

Viktor Fulop 2017.09.08. 16:29:55

@tomfree: Jo kerdes de erre kb. annyi esely van mint isten letezesere, kb. nulla.

Jakab.gipsz 2017.09.08. 18:18:33

@Viktor Fulop: Jo kerdes de erre kb. annyi esely van mint isten letezesere, kb. nulla.

cöcöcö.
Fogalmad sincs arról amit tagadsz, süketek és vakok vagytok, mint a termeszek.
Egy ilyen egyszerű kérdés felvetést, miből gondolod, hogy lehetetlen egzakt, (tudományos, igényességgel és alapossággal) megválaszolni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.08. 21:22:08

@Jakab.gipsz: Már megint tök zagyva amit írtál. A vén munkásőr osztogatja a metalkót?

Sequoyah 2017.09.08. 21:36:55

@tomfree: Lassuk csak. Del Koreanak nagyobb a nepessege, erosebb a hadserege, fenyevekkel erosebb a gazdasaga. Ezen kivul mogotte all a vilag legerosebb hadserege szovetsegeskent.
Max az atom szolhat mellette, de az azt jelenti, hogy EK egy elettelen sivataggal fog egyesulni...

Recensens 2017.09.08. 21:52:29

... na, ez az a dolog, aminek kábé annyi az esélye, mint annak, hogy Alsómocsolád 10:0 -ra verje a Barcelonát.

Hogy egyáltalán felvetődjön a két Korea egyesülése, előbb el kell tűnnie a színről Kim Dzsong Unnak (és egész családjának), majd meg kellene szűnnie a mindent átható kínai behatásnak, végül egy forradalom is kellene, melyből demokráciának kellene születnie. A forradalmároknak (ha vannak is ilyenek) annyi lenne az esélyük mint Orbán ellenzékének. Zéró.

tireless treehugger 2017.09.08. 21:58:59

Az új korea már automatikus atomhatalom lenne. Az usának nem állna érdekében atommentesíteni, (a zsidóktól sem veszik el) amíg nem rájuk irányul.
Viszont új korea ha a nyugati érdekszférát választja akkor a teljes nyugati világ fogja finanszírozni a transzformációt. Ha a keleti oldalra áll akkor gazdaságilag nehezebb mivel mind kína mind oroszország nagyon komoly vetélytársa, közvetlen haárokkal és megannyi konfliktussal, szóval bonyolultabb de nem lehetetlen.
Aztán hogy melyik oldalra fog állni?, én tényleg nem tudom, a nyugat teljesen más lehetőségeket biztosít mint a kelet, nem összehasonlíthatóak.

A keleti orientációval, lenne vagy 10millió menekült, és aztán évente újabb 1millió, akikre nagyon nagy szüksége lenne a nyugatnak (brain drain), szóval el tudok képzelni olyan helyzetet hogy az egyesült koreát belökik mint konfliktus zónát az sco oldalába. De a nyugati nyitás is várható, egy katonanép ezer éves konfliktusokkal, atommal a kezükben, mint egy kés az sco oldalában.

Szóval mi van ha olyan sok érdek van hogy senki sem tudja az övét előtérbe helyezni, aztán így marad ahogy van amíg nem gyengül/erősödik valamelyik tábor, itt most nyugat-kelet vetélkedésre gondolok.

kazsiafigyelo 2017.09.08. 22:20:23

@tomfree: erre jelen esetben még annál is kevesebb esélyt látok, mint hogy dél északot. Az észak-koreai hadsereg és maga az állam is alapvetően defenzív - a politika célja, hogy akkora erővel rendelkezzenek, mely miatt egy támadást nem kockáztat az USA. Részükről pedig csak ilyen, hadi jellegű egyesítés merülhet föl. Ekkor pedig egyértelmű a vereségük.

tomfree 2017.09.09. 12:38:38

@Sequoyah: " Del Koreanak nagyobb a nepessege, erosebb a hadserege, fenyevekkel erosebb a gazdasaga. Ezen kivul mogotte all a vilag legerosebb hadserege szovetsegeskent."

Vietnámban nem ugyanez volt és mi lett a vége?

@kazsiafigyelo: azért ott az atom és egy óriási, de elavult hadsereg. Nem írnám le őket ilyen egyszerűen.

Gery87 2017.09.24. 01:48:31

Korea akkor fog egyesülni, ha a Kína és az USA belemegy hogy egy semleges zóna legyen a két hatalom között, melynek atomfegyverét leszerelik és tiltják. Ez szerintem inkább Kínán múlik, de ők meg befolyási/védelmi gyűrűt karnak maguk körül szóval az elnyomó rezsim és a megosztottság megmarad....max egy Vietnami berendezkedés jöhetne létre északon...de az atom miatt ennek most kicsi az esélye....
Amíg Kína is és az USA is jelen van a félszigeten addig egyik sem fog engedni a másiknak...

2017.10.11. 08:32:11

@tomfree: ne Vietnamot nezd, hanem Koreat 1950-ben

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.10.21. 11:55:20

Távolabbról nézném a két Korea kérdését. Vannak népek akiknek az a "szerencsés sorsa", hogy több országban élnek. :-(

Kurdok (saját ország nélkül), magyarok, németek, oroszok. Van valami réges-régi impériumi bölcselet, ami a megosztás és az uralkodás kapcsolatát adja meg. Most így hirtelen nem jut eszembe. :-)
süti beállítások módosítása