Fegyverkező Dél-Korea
2023. március 14. írta: kazsiafigyelo

Fegyverkező Dél-Korea

South Korean Military Preparedness in the Shadow of the PandemicDél-Korea hétfőn nagyszabású védelmi projekteket hagyott jóvá, amelyek keretében további egy tétel F-35A lopakodó vadászgépet és hajón szállítható Standard Missile-6 (SM-6) elfogórakétákat vásárolnak, ezzel erősítve az elrettentő erőt Észak-Korea fejlődő katonai fenyegetéseivel szemben - közölte az állami fegyverbeszerzési ügynökség.

A Védelmi Projektek Előmozdításának Bizottsága 3,75 trillió won (2,85 milliárd dollár) értékű tervet hagyott jóvá az amerikai gyártmányú, radarvédő repülőgépek 2028-ig tartó megvásárlására - közölte a Védelmi Beszerzési Programigazgatóság (DAPA).

A megvásárolni kívánt repülőgépek számát nem közölték, de Szöul várhatóan mintegy 20 F-35A-t hoz be az új terv keretében. Az ország légiereje jelenleg 40 F-35A-t üzemeltet, amelyeket az amerikai Lockheed Martin védelmi óriáscég gyárt. A repülőgépek, ha bevetésre kerülnek, a DAPA szerint az ország Kill Chain megelőző csapásmérő rendszerét fogják támogatni, amely az északi nukleáris és rakétafenyegetéssel szembeni, hármas elrettentő programjának egyik alappillére.

A bizottság jóváhagyta az amerikai Raytheon Technologies Corp. védelmi cég által gyártott SM-6 elfogórakéták első lépcsős beszerzési tervét is. Ez része annak a 770 milliárd won értékű, kétlépcsős projektnek, amely az idei évtől 2031-ig tart, célja pedig az ellenséges repülőgépek és rakéták jelentette fenyegetések eredményesebb elhárítása.  A haditengerészet a tervek szerint az elfogórakétákat a 8200 tonnás KDX-III Batch-II Aegis rombolókon fogja üzemeltetni, amelyeket a következő években tervez bevetni.

A fegyveres szolgálat eddig is üzemben tartott SM-2 hajó-levegő rakétákat a meglévő Aegis rombolókból álló flottáján, de egy ideje már korszerűbb, nagyobb hatótávolságú elfogórakétákat keresett. A bizottság zöld utat adott egy 1,55 trillió won értékű alaptervnek is, amely 2023-2032 között egy taktikai föld-föld hordozórakétás irányított fegyver kifejlesztésére irányul, annak érdekében, hogy növelje a hadsereg precíziós csapásmérő képességeit. Jóváhagyott továbbá egy 690 milliárd won értékű, 2023-2030-ig tartó fejlesztési tervet is, amely a haditengerészet jelenleg fejlesztés alatt álló, következő generációs KDDX rombolóin bevetendő hajó-levegő rakéta helyi kutatására és gyártására irányul.

A DAPA 2006-ban jött létre, tavaly nyáron viszont a korábbiaknál is nagyobb szabású haderő-fejlesztési programot fogadtak el, nem függetlenül a geopolitikai kockázatok globális növekedésétől. Ezzel párhuzamosan a dél-koreai hadiipar is komoly átalakuláson megy keresztül: 2022-re az ország a világ 8. legnagyobb fegyverexportőre lett. Lengyelország például kifejezetten dél-koreai segítséggel kívánja modernizálni hadseregét, a két ország 2022-ben egy 15 milliárd dolláros szerződést kötött.

Szemlézte: Verebics János 

Források

https://en.yna.co.kr/view/AEN20230313004200325

https://www.nknews.org/2023/03/seoul-to-acquire-more-stealth-jets-interceptors-to-counter-north-korean-threats/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2118071958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása