Kínai kvantumprogram és a "Majomkirály"
2023. február 20. írta: kazsiafigyelo

Kínai kvantumprogram és a "Majomkirály"

Az utóbbi hetekben mutatták be Kína legelső kvantumchip gyártósorát, amelyen az ország legújabb, Wukong (a kínai mitológiában előforduló Majomkirály) névre keresztelt kvantumszámítógépének leglényegibb alkatrészei készülnek. A Wukong chipje 64 qubites kapacitással fog bírni, ami alig kevesebb, mint a Google Bristlecone-é (72 qubit), de még jelentősen elmarad az IBM Osprey processzoraitól (433 qubit). Az élvonalas hardver gyártásában látható nagy lemaradást a projekten dolgozó menedzserek szerint a kvantumszámítógépekhez készített szoftverek és operációs rendszerek területén tudják kompenzálni, ahol jelentősen előrébb tartanak.

A Wukong fejlesztését az Anhui Kvantumszámítógép Gépészeti Kutató Központja végzi, amelyet a Hefei-i székhelyű startup vállalkozás, a Hefei Origin Kvantumszámítógépes Technológia (Origin) és a Kínai Tudományos Akadémia Anhui tartománybeli  Kvantuminformatikai Főlaboratóriuma közösen hozott létre. Az Origin története kifejezetten érdekes: 2017-ben a tudományos akadémia kutatói hozták létre mint startupot Guo Gaoping vezetésével. 2021-ben A-körös fundraising keretein belül 100 millió jüant gyűjtöttek össze döntően állami forrásból, viszont ugyanebben az évben, a B-körben már 1 milliárdot privát befektetőktől.

Guo Gaoping

A kutatóközpont csapata a gyártósoron történő sorozatgyártás hatékonyabbá tételére egy sor új eszközt is fejlesztett, többek között Kína első roncsolásmentes elektromos szonda mérőplatformját, amely szinte zéró károsodással képes beazonosítani a vizsgált kvantumchipek minőségét. Ezt követően fejlesztették ki az ország első lézersugárzóját is (MLLAS-100), ami a kvantumbitek számának növelésekor jelentkező instabilitást korrigálja, valamint a chip bitszámának bővítésére is használható.


A kínai csapat új eszközrendszere lényegében jobb gyártási minőséget eredményezett, csak a két gép összehangolt használata tízszeresére növelte a chipek gyártását. 2022 januárja óta a cég legalább 27 szettnyi kvantumchipet és több tételnyi egyéb kvantuminformatikai eszközt gyártott már rendelésre, amely jó kezdet lehet nemcsak a központ, de az önálló kínai magas minőségű chipgyártás kialakításának is.

A kvantuminformatika leglényegibb előnye, hogy a hagyományos számítógépekhez képest akár több ezerszer gyorsabban végeznek el bonyolult számítási műveleteket, soktényezős szimulációk lebonyolítását, vagy nagy adathalmazok sémaelemzését, bár igazná kifizetődőnek az 5 qubit-es határ átlépése után számítanak. Kevésbé tudományosan megfogalmazva a kvantummechanika anyagtudományokban új anyagok, gyógyszerek kifejlesztésére, önvezető autók fejlesztésére, vagy akár rákos betegek kezelésében hasznosítható (sok egyéb terület mellett).

Technológiai verseny

Az Anhui-i központ eredményei rávilágítanak arra, hogy a folyamatban lévő technológiai szétválás az USA és Kína között utóbbi esetében a saját kapacitások kialakítását eredményezte, amely léptékében bár elmarad a nyugati versenytársakétól, de behozza azt a több - szakértők szerint 4-5 éves - lemaradást, amit a korábbi IT-import áthidalt. Ez bizonyítja azt is, hogy a Szilícium-völgy világszintű IT dominanciája lépésről lépésre leépül, pár éves időtávon belül pedig Kína akár komolyabb versenytárssá válhat a kvantuminformatikai eszközök gyártásában és fejlesztésében.

Az Origin idén januárban készítette el Kína első, standard körülmények közt is használható kvantumszámítógépét, a várhatóan az év második felében érkező Wukong-nál elmaradottabb, 24 qubites Wuyuan-t, így ők a világon a harmadik ország, mely képes volt kvantumszámítógép előállítására Kanada (2011) és az USA (2019) után. A kvantumszámítógépek fejlesztését mind a legnagyobb amerikai - Microsoft, Intel - és kínai - Alibaba, Tencent, Huawei - informatikai-technológiai cégek támogatják.

Pavlicsek(庞博) 

 Ha érdekel Ázsia, ide kattintva további friss elemzéseket találsz....

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218053806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása