Kínai bikamágnes
2023. február 14. írta: kazsiafigyelo

Kínai bikamágnes

Mi az, ami akkora, mint egy pénzérme, a Föld jelenleg legerősebb mágneses terét tudja létrehozni, ráadásul Kínában használják?

A válasz Kína Anhui tartományában, Hefei városban található, ahol a hivatalos közlések szerint 2022 nyarán új világrekordot állított fel a Hefei Tudományos Intézet Nagy Mágneses Mező Laboratóriumának kutatócsapata és tudományos kutatások céljából épített mágnese.

A 45,22 teslás generáló gép teljesítményében bár nem előzte meg elődjét, az amerikai National High Magnetic Field Laboratory-ét, amelyik 45,5 teslát ért el, azonban a kínai hosszabb ideig is stabilan fenntartható mágneses teret generált, ami áttörésnek számít az amerikai csúcstartóval szemben.

A 33mm átmérőjű kínai mágnes az amerikaiak 23 éve tartott rekordját döntötte meg, ezzel pedig tovább erősítette azt a világszerte erősödő tendenciát, hogy egyre több nagy energiájú mágnest készítenek kutatás-fejlesztési célokból.

A mágnesek kutatásának célja, hogy kiaknázhatóvá váljanak a fúziós energiában rejlő energiaelőállítási lehetőségek, ezzel pedig a fosszilis tüzelőanyagoknak való függőség is csökkenjen.

Nem mellékesen itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a mágneses technológiák kutatásával olyan járulékos felfedezések is történtek, amelyek a félvezetőiparban óriási eredményeket hozhatnak – idővel olyan alacsony fogyasztású, szupergyors számítógépek válhatnak elérhetővé, amelyekben a szilícium helyett szén nanocsöveket használnak.

A téma jelentősége több szempontból is aláhúzható:

  • A kínai kutatóközösség szemében azért is számít kiemelkedő eredménynek az új „bikamágnes”, mert alig 10 év alatt sikerült a semmiből megvalósítaniuk a projektet. Ez újabb eredmény, ami a kínai nemzeti büszkeség, valamint az ország nagyhatalmi státusz tudatát, közvetetten pedig a politikai rendszer legitimitását erősíti.
  • Hazai szinten önálló, akár nemzetközi együttműködésekkel megvalósított áttörések lehetőségével is kecsegtet, amely alternatívát – és ezzel együtt konkurenciát is - adhat az amerikai vezetésű, kutatási projekteknek.
  • Az amerikaiak és kínaiak között lehetségesen tovább eszkalálódó technológiai szétválással párhuzamosan is új eredmények és technológiák születhetnek, amelyek megcáfolhatják Kína innovációs képességeivel kapcsolatos kétségeket. 

Pavlicsek(庞博) 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118048458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása