Csöndes szexuális forradalom Kínában és átalakuló nemi szerepek
2017. október 07. írta: kazsiafigyelo

Csöndes szexuális forradalom Kínában és átalakuló nemi szerepek

Képtalálat a következőre: „chinese couple”Kína egy viszonylag konzervatív országnak számít, ahol komoly elmaradások vannak a szexualitás körül, sokak hajlamosak még mindig tabuként kezelni. Az igazi kérdés, hogy egy hivatalosan atesita országban mi viheti rá az embereket erre. Pár elmélet már megjelent, egy arról beszél, hogy a búza és rizs termesztése az, amitől függ a nyitottság a kérdésre. Az azonban biztos, hogy a partmenti, fejlettebb régió ebben is előrébb jár.

A probléma ott kezdődik, hogy a kínai iskolákban szexuális fölvilágosítás, mint olyan, nem létezik. Erre manapság egyre több egyéni kezdeményezés alakul. Ma már a népesség döntő hányada - 80%-a - elfogadná, hogy az iskolában tartsanak ilyen órákat. Ami viszont szintén fölmerül, hogy nem kéne átvenni a nyugati metódust, hanem a "kínai módját" kéne választani a fölvilágosításnak. 

A kínai társadalmak - tehát ideértve még Tajvant és Szingapúrt az anyaországon kívül - valóban hajlamosak szigorúbb szabályokat alkalmazni. Különösen igaz ez az utóbbira, aminek az alapítója és sokáig autoriter elnöke, Lee Kuan-Juaw a Nyugat káros hatásairól beszélt. Az egyik legszabályozottabb országot hozták így létre ott, és a nyugati médiatartalmakhoz való hozzáférés is tiltva van. Ilyen tendenciák Kínában is vannak, de szexuális téren ez a fajta begubózás nem valószínű. Ugyanakkor a magánszférába való beleszólás itt sem ismeretlen: az egy gyerek politika ilyen volt, amit csak nemrég töröltek el. 

Erre a kínai társadalom igen sajátos módon válaszolt: sikerült elérni, hogy lényegében egyedülálló módon a világon, több a férfi mint a nő a fiatal generációkban. Ez azt jelenti, hogy a természetes, 100 a 105-höz arány a férfiak javára 119-re nőtt. Egyértelmű, hogy ezt a művi terhességmegszakítások okozták. Ezzel párhuzamosan azonban volt egy poztiív hozadéka is ennek: ha végül mégis megtörtént, és lány született, akkor a család rengeteg pénzt inveszált a fejlődésébe, taníttatásába, csökkentve így a nemek közti egyenlőtlenséget. Ha mondjuk mostantól megszületik a második gyerek, aki fiú, akkor ő lesz a család "favoritja".

A születésszabályozást a 80-as években indították el, így mára már nagyjából 40 millióval több fiatal férfi van, mint nő. Azon túl, hogy komoly szociális kérdéseket vet föl a létük - szociológia tény, hogy hajlamosabbak az egyedülállóak a bűnözésre, de akár ők, mint függetlenek vezethetik a pártellenes mozgalmakat - a nemi szerepek tradicionális értelmezése is megkérdőjeleződik. Esetükben ugyanis egyértelmű, hogy a nő felsőbbrendű helyzetben van, és kialakultak a különböző kiházasítási tarifák is. A folyamat végső kifutása persze az is lehet, hogy itt is elfogadott lesz az örök agglegény élet. 

Egy másik hasonló, a patriarchális társdalomra emlékeztető jellemvonás, hogy vidéken továbbra is a család választ férjet a nőnek. Ezzel függ össze, hogy aki a 20-as éveire nem kel el, azt már megvetik. Még mindig kevesebb mint a párok felénél volt szex a házasság előtt, ugyanis ezt megvetendőnek tartja sok kínai férfi. Éppen ezért, a kínai nőideál a csöndes, visszahúzódó szűz. Az is mutatja a házasság "szentségének" hanyatlását, hogy ma már a 40%-uk válással végződik a partmenti régióban, ami közelít a magyar, 50%-os arányhoz. 

Ezek eredetileg mind konfuciánus értékek voltak, melyek úgy néz ki, nem fogják átvészelni a nyugati kultúra és kapitalizmus kihívásait. Különösen a poszt2000-es generáció, akik beleszülettek az internetbe, és szembejöttek velük az akár szexuális tartalmak is, állnak hozzá máshogy a kérdéshez.

Érdemes a homoszexuális emberek jogairól is pár szót ejteni. Mindig is egyértelmű volt esetükben, hogy kérdésük nem prioritás a kormányzat számára. Bármilyen változás tehát hathatós külső nyomás folytán alakulhat ki (ez nagyjából minden, emberi jogokkal kapcsolatos kérdésre igaz Kína esetébe) vagy olyan erős belső törekvés lenne erre, ami az ország stabilitását veszélyeztetné. A külső körülmények annyiban adottak, hogy Tajvanon bíróság mondta ki, jogellenes, hogy nincs melegházasság. Kína számára ez presztizskérdéssé válhat. A melegek helyzete abból a szempontból érdekes, hogy a konfucianizmus korántse olyan elutasító vlük szemben, mint mondjuk a kereszténység. Elég csak a középkori eunuchokra gondolni, hogy milyen sikeresek lehettek. 

Kínában tehát kimondható, hogy egy olyasfajta folyamat indult el, mint a Nyugaton a 60-as években, de ez a különböző, hangos diákmozgalmakkkal szemben kifejezetten "csöndes", mentalitásbeli fordulat. Az is kérdés, hogy vajon belső indíttatású, vagy a lakosságban egyre erősebb a késztetés, hogy a nyugati életformát kövessék. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412928793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2017.10.07. 19:32:10

A fiatal generacioban mindenhol majd 10+%-al tobb a fiatal ferfi, mint a no(+az idosebb, penzes ferfiak is rontjak a lehetosegeket). Ahol nagy a ferfihalandosag pl haboruk stb miatt ott mas a helyzet(Oroszorszag).
Kinaban ez robbanassal fenyeget(200 millioval tobb ferfi lesz hamarosan es nem b.zul el).

Hívő hitetlen 2017.10.07. 21:09:57

"A melegek helyzete abból a szempontból érdekes, hogy a konfucianizmus korántse olyan elutasító vlük szemben, mint mondjuk a kereszténység. Elég csak a középkori eunuchokra gondolni, hogy milyen sikeresek lehettek. " Ezt át kellene mégegyszer gondolni, pl. mi is a különbség a meleg és az eunuch között. Nem sok, csak pár grammm.

dunántúli gyerek 2017.10.07. 21:59:48

úgy fest ahol tabuként kezelik a szexet ott nincs gond a szaporulattal

ahol meg okoskodnak róla ott mindenki frigid és impotens - lásd nyugat

Egyébként minek ír Kínáról olyan aki nemhogy nem járt arra soha, de még nem is igen hallott róla? Mi köze Szingapúrnak Kínához pl., nagyon érdekelne.

Vaki Vaki 2017.10.07. 23:27:58

@dunántúli gyerek: Azért nem mindegy hogy boldogtalanul tudatlan vagy élvetegen ismerő.

2017.10.07. 23:31:13

@dunántúli gyerek: haha.. mond ezt az baby boom idején született angoloknak, ahol tizesével jöttek a gyerekek, pedig volt ott okoskodás és oktatás is.
A sok gyerek a fejlődő országok családtúlélési taktikája, legyártottak 7-et, 2 meghal szülés közben , kettő gyerekkorban, és ha szerencséjük lesz, akkor lesz legalább 1 felnőtt fiú. Ez kezd már visszaszorulni indiában, és kínában is (ha nem lenne szabályzás, akkor is), hisz nagyban csökken a gyermekhalálozás.

2017.10.08. 00:58:00

@Hívő hitetlen: a konfucianizmus igenis nagyon bigott, kb. mint a katolicizmus. A melegekkel szemben elutasító. Ami nem volt elutasító, az a taoizmus, a kínai népi vallás, ami kb. olyan, mintha a magyarok vallássa emelték volna a fehérlófia és hasonló pogány mondáikat.
Azokban a korszakokban, amikor a taoizmus volt népszerűbb, ment a buzulás, orgiázás. A konfucionista korszakokban meg a prűdség volt jellemző.

Kínában fehér férfiként dúskálhatsz a nőkben. Kínai férfiként viszont irdatlan anyagi áldozatokat kell hozni, mert sokkal több férfi van, mint nő. Az alap, hogy a nő szüleinek kocsit, házat kell ajándékozni (főleg vidéken). A nők is kihasználják, hogy van rájuk igény, gyakorlatilag papucsként hordják a kínai férfit, hisz a pinák 100%-a a nőknél van.

"Elég csak a középkori eunuchokra gondolni, hogy milyen sikeresek lehettek."
Ja, ez aranyos. Az eunuchok a muszlim világban is sikeresek lehettek, azt mégsem mondhatjuk, hogy az iszlám emberségesen bánik a homoszexuálisokkal.
Az eunuch az nem egyenlő a meleggel. Az eunuch a legritkább esetben heréltette ki magát önszántából. Leginkább úgy történt, hogy a családja hivatali vagy vallási pályára szánta, lefogták és brutálisan megcsonkították. Nem gondolom, hogy ez mai szemmel példaértékű lenne. Vagy hogy a szabadon vállalt homoszexualitáshoz bármi köze lenne. Amúgy homoszexuálisok is lehetnek ma sikeresek. A divatiparban, művészi pályákon, szórakoztatóiparban való érvényesülésnél ma már gyakorlatilag hátrány a heteroszexualitás.

Magyarnaba 2017.10.08. 02:05:28

"sokak hajlamosak még mindig tabuként kezelni. Az igazi kérdés, hogy egy hivatalosan atesita országban mi viheti rá az embereket erre."

Egy mégoly ateista ország társadalma is lehet szexuálisan visszafogott, ha a társadalom tagjai ezt tartják jónak.
Az ateizmus ugyanis nem mond véleményt arról, hogy mennyire kell szexuálisan úgymond "nyitottnak" (élvhajhásznak) lenni. Az ateizmus mindössze annyit mond, hogy a szexuális élet spirituális alapokon nyugvó szervezése (ami főként korlátozásokat jelent) érvénytelen logikát követ.

A valódi ateizmus, a józan paraszti ész azonban hozzáteszi, hogy érvénytelen logikától függetlenül a vallási alapokra helyezett szexuális korlátozásoknak lehet pozitív hozadéka a társadalom és az egyén életére nézvést is. (pl. a monogámia a társadalom stabilitása és az egyén egészsége tekintetében egyértelműen előnyös.)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.08. 09:06:07

"Érdemes a homoszexuális emberek jogairól is pár szót ejteni. Mindig is egyértelmű volt esetükben, hogy kérdésük nem prioritás a kormányzat számára. Bármilyen változás tehát hathatós külső nyomás folytán alakulhat ki"

Igen, itt az ideje megtanítani a kínaiknak, hogy a perverzió éljenzése alapvető nyugati érték, mely nélkül mozdulni se szabad.

kazsiafigyelo 2017.10.08. 11:54:15

@karandash: A hasonlóság mindenesetre annyiban igaz, hogy a fő értéke az eunuchoknak, hogy nem vetemedtek rá a császári hárem tagjaira. A konfucianizmus szerint valóban alacsony rendűek voltak, a legalacsonyabbak a szolgák közt. Ezzel együtt sikerességük - akkori értelemben - egyértelmű.

kazsiafigyelo 2017.10.08. 11:55:22

@dunántúli gyerek: Szingapúr egy részben kínaiak lakta, politikailag a közösségük által dominált városállam, így a kínai kultúrkörhöz tartozik

Bicepsz Elek 2017.10.08. 12:42:49

@Magyarnaba: Ja az ateista ideologiak(vallasok "Isten nelkul" pl. kommunizmus, feminizmus, genderizmus, balos ideologiak stb.) a torvenyeket irjak meg ugy, hogy azok durvan kihatnak a szexualis eletre pl. kemeny bortonbuntetesek vagy igazsagtalan vagyonmegosztasok tekinteteben!

Bicepsz Elek 2017.10.08. 12:49:37

@Magyarnaba:
A monogamiat az okori gorogok es romaiak foglaltak torvenybe eloszor gazdasagi okok miatt, mert ugye a hozomanyt szigoruan xy nonek adtak es a tobbi feleseg is elvezte volna a javakat(de pl agyast lehetett tartani-igazandibol a monogamia es poligamia az penzkerdes). Mas elmeletek szerint a szegenyebb ferfiak eroszakoltak ki a monogam torvenyeket, de ez kevesbe valoszinu(a ferfihalalozas joval nagyobb volt, mint most).
Az a baj, az ateistak atvettek egy rakas dolot a keresztenysegtol, de annak a szellemisege nelkul mas ideologiakra hivatkozva. 1917-30 kozott szelsoseges liberalizmus volt a Szovjetunioban, es ennek hozomanya (is)volt, hogy majd 10 millioval csokkent a gyerekszam, igy egy konzervativ fordulat jott allamerdekbol, ahol a monogamiat emeltek piedesztalra(es pl. a homoszexualitas ujra kriminalizaltak 8 ev Gulaggal).

Bicepsz Elek 2017.10.08. 12:53:21

@kazsiafigyelo: Eunuchok a legszegenyebb retegbol kerultek ki. A szuleik ugy gondoltak jo helyre teszik a fiaikat, megha ennek az ara a kasztralas is. Amugy voltak Kinaban, Indiaban, a perzsaknal, araboknal es egy keves Romaban is(kesobb meg a koristafiuknal). Valoszinu ha sok b..lan no van(egyes haramben 300+ no is volt)akkor oda herelteket kellett tenni(a torok szultanok pl naplot vezettek melyik feleseggel mikor szexeltek nehogy kakukkfioka keruljon ki).

NincstelenWalter 2017.10.08. 13:40:17

A buzisagnak mint halado es progressziv nyugati erteknek, muszaj azsiaban is teret hoditania. Az evolucios zsakutca maga a haladas.

Almandin 2017.10.08. 15:26:15

@Bicepsz Elek: Amit a Szovjetunióról írsz, az nagyon érdekes és igaz. Az eredeti kommunista elképzelés a nemi erkölcsről a szabadosság, a nőközösség és a család megszüntetése volt. Később szerintem nem igazán államérdekből, hanem a hatalmuk féltése miatt tértek vissza a hagyományos nemi erkölcs propagálásához. Ugyanis az orosz nép eredetileg egy nagyon vallásos, konzervatív nemi erkölcsöt idealizáló nép volt. Mivel sok mindent lenyomtak a komcsik a torkukon (vallásüldözés, kollektivizálás), ezért érezték, hogy ha ilyen radikális változásokat akarnak bevezetni a családi erkölcs terén, akkor az már a tűréshatár fölé megy, a nép fellázadhat és nekik annyi. Emiatt a keresztény nemi erkölcsöt csak minimálisan lazították, inkább leöntötték vörös szósszal. Magyarországra az átkosban csak az utóbbi változat érkezett meg, ez volt a "szocialista prüdéria". Bár 1919-ben volt kísérlet enyhén az eredeti változatra is, mert vidéki falvakban egyes kommunista agitátorok azt hirdették, hogy a templomokból mozit kell csinálni, a nőket meg kommunizálni kell. El lehet képzelni, milyen hatást váltott ki ez a 100 évvel ezelőtti, vidéki, vallásos magyar parasztokból. Viszont ez már régen volt, és többen nekem se akarták elhinni az idősebb korosztályból, hogy az eredeti kommunista erkölcs épp a család nélküli össze-vissza szexelés volt eredetileg. Amúgy valószínűleg ezért terjedt el a kommuna mint életforma a hatvanas-hetvenes években a nyugati szélsőbalos közösségekben.

tireless treehugger 2017.10.11. 16:03:55

Ha rovidre fognam akkor igy nexne ki
Konficianizmus=tarsadalmi vallas, alakul ahogy a hatalom alakitja.
Taoizmus=szemelyes vallas, tuleles a konficianizmusban
A szex masodlagos kerdes amikor nincs eleg kaja penz kereskedelem jovokep. Mivel most egy kicsit jobban megy a fejlettebb regiokban van ido es energia a szexre is. Hatarozottan taoista felfogas: hogyan legyunk boldogabbak a kiteljesedo joletben. Aztan hogy ki kivel csinalja az nem tema, a tarsadalom olyan mertekben instabil hogy a hatalom nem fogja felvallalni a privat elet gondjait.

Szoval a nyugati peldak sikeresen terjednek a keleti vilagban is, a muszlimok utan ezt a tarsadalmi format is legyoztuk, ne felejtsetek el idebokni hogy orbannak igaza volt es a nyugat tenyleg hanyatlik, de most aztan tuti.

CleanYourRoom 2018.04.23. 10:49:58

"Még mindig kevesebb mint a párok felénél volt szex a házasság előtt, ugyanis ezt megvetendőnek tartja sok kínai férfi. Éppen ezért, a kínai nőideál a csöndes, visszahúzódó szűz. Az is mutatja a házasság "szentségének" hanyatlását, hogy ma már a 40%-uk válással végződik a partmenti régióban, ami közelít a magyar, 50%-os arányhoz.

Ezek eredetileg mind konfuciánus értékek voltak, melyek úgy néz ki, nem fogják átvészelni a nyugati kultúra és kapitalizmus kihívásait."

LOOOOOOOOOOL
Kilóg a lóláb, a t. szerző is a nyugati liberális agyhalott degeneráltak számát gyarapítja, akik úgy látszik a fejlődést a szexuális kicsapongásban, promiszkuitásban, a minél több válásban és a meleg életmód dicsőítésében látja. Ilyen """fejlődést""" legfeljebb az ellenségeinek kíván az ember...

kazsiafigyelo 2018.05.11. 11:51:36

@CleanYourRoom: Tényszerű megállapítás, hogy a történelem menetével folyamatosan bomlottak föl a hagyományos családi normák. Ennek okai sokrétűek, de Kínában nincs liberalizmus, és mégis egyre több a házasságon kívüli szex és nyíltan homoszexuális ember. Nincs szó fejlődésről, a maga szerint "romlott" Nyugat értékei jobban tetszenek a keleti, "illiberális" Kína lakóinak. Magának meg ajánlom észak-koreát, ott biztos jobban érezné magát.