Háború Kínával: túlfűtöttség és eszkalációs veszély
2023. április 04. írta: kazsiafigyelo

Háború Kínával: túlfűtöttség és eszkalációs veszély

Csendesebb beszédet és a tajvani fegyverszállítások felgyorsítását javasolja az amerikai vezérkari főnök

warship_china.jpgAz amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok szerint „csökkenteni kell a retorikát” a Kínával való esetleges háborúról, mert ugyan az Egyesült Államok nem áll konfliktus határán Pekinggel, az erről szóló vita kezd „túlfűtötté” válni. Milley a Defense One című lapnak adott interjúban elmondta, hogy kétségei vannak Kína Tajvan „meghódítására” vonatkozó esélyei tekintetében, de hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is fel kell gyorsítania a tajvani fegyverszállításokat és „minden eshetőségre” növelnie kell saját katonai képességeit is.

A tábornok szerint egy ellenőrizetlen eszkalációhoz vezető incidens, vagy egy váratlan esemény esetleg kiválthatna egy háborút Kínával, ám jelenleg ezt nem tartja ezt valószínűnek. Ugyanakkor arra figyelmeztetet, hogy „maga a retorika is túlfűtheti a környezetet".

Ahogy erre Milley már 2021-ben felhívta a figyelmet, Hszi Csin-ping kínai elnök a hadsereg modernizációs programjának felgyorsításával azt szeretné elérni, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2027-ig képes legyen Tajvan elfoglalására, ez azonban nem jelenti, hogy ténylegesen támadási vagy inváziós szándéka is lenne. A tábornok egyetért azokkal a felhívásokkal, hogy az USA minél hamarabb küldjön fegyvereket a szigetre, a helyzet eszkalációját azonban továbbra sem tartja valószínűnek. Néhány hete hasonló véleményének adott hangot William Burns, a CIA igazgatója is, aki szerint Hszi kijelentését „nagyon komolyan” kell venni, ugyanakkor ez még nem jelenti az invázió „tényleges elhatározását”, és azt sem, hogy a katonai konfliktus elkerülhetetlen lenne.

Milley szerint az Egyesült Államoknak három-négy éve van arra, hogy Tajvan olyan helyzetbe hozza, mikor a kínai döntéshozók már belátják: a sziget megtámadásának költségei meghaladják az azzal járó előnyöket - Tajvannak ennek érdekében légvédelemre, hajók elleni cirkálórakétákra és aknákra van szüksége. Ugyanakkor Tajvan 23 milliós lakossága, 170 000 aktív szolgálatot teljesítő katonai személyzete és mintegy 1-2 millió tartalékosa, valamint Kína tapasztalatlansága valószínűtlenné teszi az inváziót. „Nagyon nehéz lenne elfoglalni a szigetet" - idézte Milley szavait a Defense One.

Milley szerint egy Kína-Oroszország szövetségtől való félelem is korai, ugyanakkor az USA-nak olyan geostratégiai megközelítést kellene alkalmaznia, amely „nem kergeti a két nemzetet egymás karjaiba”, hogy tényleges katonai szövetséget alakítson ki. „Vannak arra utaló jelek, hogy ilyen megbeszélések folyamatban vannak. De ez egészen más, mint egy tényleges szövetség, mint egy katonai irányvonal” – tette hozzá.

„Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége gondoskodnia arról, hogy hihetetlenül erős és ütőképes hadserege legyen, és arról is, hogy erről Kína tudjon, és elhiggye: szükség esetén használni is fogjuk azt” - mondta. Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök mondását idézte: „Beszélj csendesen, de legyen nálad egy nagy bot, és messzire jutsz”.

Szemlézte: Verebics János

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218094112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása