Szexmentes élet, elzárkózás, pesszimizmus: Japán elveszett generációja
2017. november 25. írta: kazsiafigyelo

Szexmentes élet, elzárkózás, pesszimizmus: Japán elveszett generációja

Képtalálat a következőre: „japanese young couple without sex”Japánban nagyjából a 40 éven aluliak harmadának semmilyen romantikus kapcsolata sem volt. Egyre többen csak a kibervilágban, kitalált szereplők láttán éreznek szexuális ingert. A fiatal japánok egyszerűen elzárkóznak a kapcsolatoktól, és nem vállalják a vele való problémákat. Ezzel együtt Japán rendelkezik az egyik legalacsonyabb szaporodási rátával, népessége rekordsebességgel csökken, ezzel komoly gazdasági gondokat okozva. Hogy lett a fiatal japánokból egy "elveszett generáció"?

 

Japán a második világháború után példátlan gazdasági növekedéssel rendelkezett, amihez az kellett, hogy a lakosság hatalmas szorgalommal dolgozzon. Az akkori családmodell a női munkavállalást még nem igazán támogatta, így a férfiak vállaltak túlórákat, akár napi 12-16 órát is munkahelyükön töltve. A 90-es évek elejére kipukkadt viszont a lufi, vége lett a növekedésnek és akik azóta nőttek föl, már máshogy állnak a világhoz. 

Ezeket a fiatalokat nevezem elveszett generációnak: nem találják helyüket, nem vágynak sokan közülük nemi életre, nincsenek céljaik és így nem is fogják tudni kizökkenteni az országot a gazdasági stagnálásból. Ennek sok oka van. Először is nem láttak mintát, hiszen apjuk általában a munkahelyén volt. És ezt a modellt nem akarják folytatni. A tradicionális japán családban a feleség a házasság után jelentősen megváltozik - gyakran hűvössé, szenvtelenné válik, ezzel fönntartva és megszervezve a család életét. Erre a házasságra kevesen vágynak. Viszont a japán egy igen szabálykövető nép is - többek közt ennek a fegyelmezettségnek köszönhető a gazdasági csoda. Éppen ezért a modelltől való eltérés sokakban bűntudatot kelt, nem mernek a vágyaik szerint élni. 

Van-e segítség?

 Egyre több, a szexuális életben bizonytalan embert segítő szolgálat jön létre, ugyanakkor a büszkesége, a megfelelési vágy sokaknak nem engedi, hogy segítségért folyamodjon. Főleg önsegítő, szocializálódó társaságok jönnek létre, ahol a közeg is oldottabb, és szexualitásra vágyó japánok gyűlnek össze. Ugyanakkor olyan is van, hogy a mentor levetkőzik, ezzel is oldva a távolságtartást, bár egyeseknek ez semmit sem jelent már - ők a hikkikomorik, róluk később lesz szó.

Másfelől a férfiak számára előírt életmód igen komoly megerőltetéssel jár - ráadásul a japán kultúrában a megfelelés, a közösség véleménye különösen fontos. Sokan nem bírják ezt - megfelelni a szenvtelen apa és a tökéletes munkaerő elvárásának. Ez a kép nem máshonnan ered, mint a szamurájok korából - akik sok esetben nem is éltek a családjukkal, és a magányos, érzelemmentes férfi ideálját testesítették meg, aki képes bármikor föláldozni magát az úráért - ami ma a céget jelenhetné. Nem véletlen tehát, hogy itt az egyik legmagasabb az öngyilkossági ráta a világon - sokaknak ez tűnik a legjobb megoldásnak.

Sokan azért nem akarnak családot - ez főleg nőkre jellemző,  mert a japán munkaerőpiacon egy gyerekkel nem tudnának érvényesüéni, de a túlórák mellett párkapcsolatot sem akarnak. Életüket teljes mértékben a munka teszi ki, amivel akár elégedettek is. A diákok, fiatalok másik menekülési útvonala a valóságtól - nehéz munkától, a jövőtől való félelemtől - az, hogy "hikkikomorivá" válnak. Ez a japán kifejezés azt jelenti, hogy nem hagyják el a lakást, egész nap animét (és annak felnőtt változatát nézik), költségeiket szüleik fedezik. Milliós nagyságrendű a számuk, főleg a nagyvárosokban élnek. Szexuális irányultásguk így igen perverzzé válik, főleg kitalált szereplők stimulálják őket, hús-vér emberek már nem. Nyilván ők sem fogják növelni a csökkenő japán munkaerőt, vagy gyereket nemzeni.

Összességében a megkérdezett japánok - 16 és 50 év között - fele nem rendelkezik szexuális élettel. Nagyjából ezek fele nem is érdeklődik a szexuális együttlét iránt, a többiek viszont a vázolt helyzet miatt nem vállalják az ezzel való "bajlódást", ahogy sok japán tekint a kérdésre. A leírt problémák egyfajta társadalmi szabadossággal orvosolhatóak lennének, és az íratlan szabályok be nem tartása nem okozna ekkora lelki megpróbáltatást.

Japán iskola - a probléma bölcsője?

Képtalálat a következőre: „japanese class”A japán oktatási rendszert sok helyen kifejezetten példaértékűnek tartják. Ez bizonyos fokig igaz is, hiszen a PISA tesztekben a magyaroknál, de a világ nagy részénél is jobban szerepelnek. Kevesebb szó esik az iskola uniformalizáló, káros hatásairól. A japán diákok - és a tanárok is kegyetlenek tudnak lenni a devianciával szemben. A többség bírja a fegyelmet, de a többiekre a hikkikomori, öngyilkosság, munkanélküliség vár. A japán iskola nem csak a rossz tanulókkal bánik el: a tehetség sem különösebben díjazandó, a cél, hogy egy koherens osztály hozzanak létre. Egy japán mondás a szögekhez hasonlítja a diákokat, és a lényeg, hogy addig kell kalapálni, míg semelyik sem áll ki. Nem kötelező már, de ajánlott az egyenruha viselése például. Ez a gondolkodás a múlt századot idézi, és a japánok még mindig ebben a receptben bíznak, amivel a "gazdasági csodát" is véghezvitték. Ekkor valóban az összetartás, együttműködés volt a döntő. Azonban beléptünk egy új, individualista világba, ahol nem a szabályok megtartása, hanem azok megkérdőjelezése az, ami sikerre vezet. A 80-as években Japánban jelentek meg a világ vezető technológiai vívmányai - a Walkman például. Manapság az elektronika még mindig erős, de a világtrendek nem itt lesznek meghatározva, és annak ellenére, hogy autóipari hatalom, nem ez az e-autók fellegvára. 

 

kép forrása: https://www.tokyotimes.com/japanese-high-school-photos/

Szokványos látvány a nagyvárosi metróhálózatokon, hogy hajnali órákban ittas, öltönyös emberek utaznak rajta. Ezek a férfiak a munkát választják az otthon helyett - ahol kényelmetlenül érzik magukat a feleségük mellett. Nem is járnak haza feltétlenül, hanem egy kocsmában éjszakáznak. Főleg közülük kerülnek ki, akik munka által halnak meg (karóshi japánul), évente többszáz ilyen eset történik. 

Ha meg is történik a házasság, akkor sem jutnak a párok általában tovább egy gyereknél - ennek oka a rossz gazdasági helyzet, a romló életkilátások (bár ma még Japán egyértelműen jóléti ország). Ez mélyen hat a japán népélélekben - míg korábban vezető, világszínvonalon teljesítő országnak számítottak, mára ez a fajta önbizalom eltűnt a fiatalokból. Félnek a jövőtől, főleg, hogy a csökkenő munkaerőnek kell egyre több időst eltartani (2030 körülre egy nyugdíjasra nagyjából két aktív fog jutni - tehát két embernek kell eleget dolgozni, hogy egy harmadikat el lehessen tartani). A mai trendek szerint 2060 lesz az a dátum, amikor a helyzet válságos lesz - a népesség 90 millióra csökkenhet (szemben a mai 127 millióval) és 1,2 dolgozóra jut egy 65 év fölötti. 

2017 2020 2030 2040
65 éven felüliek aránya a népességen belül  26% 28% 32% 40%

A

Abenomics 

2012-ben a mai is regnáló Abe Shinzó azzal került hatalomra, hogy a gazdaság megújítását tűzte ki célul. Programját Abenomicsnak nevezik, és a karizmatikus politikus támogatottsága továbbra is magas. A program célja többek közt, hogy innovatívvá tegye a japán gazdaságot, illetve a női munkavállalást segítse, ezzel megpróbálva egyenlőbbé tenni a nemeket. Ennek eredményeivel egy korábbi bejegyzésben foglalkoztam, mindenesetre sok szempontból ez Japán utolsó esélye. Adódhatna még a bevándorlás, mint megoldás, ez viszont továbbra is nagyon elutasított (kb 80%-ban) a társdalmon belül. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613330417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.11.26. 19:35:04

"A program célja többek közt, hogy innovatívvá tegye a japán gazdaságot, illetve a női munkavállalást segítse, ezzel megpróbálva egyenlőbbé tenni a nemeket."

Ebből én azt vettem ki, hogy a japán társadalomnak pont az a baja, hogy a nőik dolgoznak. Még több dolgozó nő aligha fog ezen segíteni.

steery 2017.11.26. 19:42:31

Inkább örülnének neki, hogy a fiatalok nem dolgoznak és nem szaporodnak! Így szépen lecsökken a népességük egy egészségesebb szintre, ahol már csak annyian vannak, amennyi embernek meg tudják helyben termelni az élelmet. Így válik az országuk önfenntartóvá. És olcsóbbá, élhetőbbé, mert több lesz a hely és kisebb a zsúfoltság a városokban.
A japánok jó irányba mennek. Ellentétben sok más, eszelős ország eszelős lakóival, akik vég nélkül szaporodnak még mindig, aztán más országokra zúdítják az emberfölöslegüket, bevándorlók formájában.

kazsiafigyelo 2017.11.26. 19:48:01

@midnightcoder2: A segítség alatt főleg óvódak letrehozasat, részmunkaidős lehetőségeket értek.

kazsiafigyelo 2017.11.26. 19:49:35

@steery: Ebben én is látok racionalitást, egy Japánban eltoltotott kisebb idő után. Viszont a legtöbb japán ezt tragediakent éli meg.

xi00 2017.11.26. 20:00:47

sok-sok asztrofizikus ficklinget nekik, garantáltan fellendül a gdp és végre kilábalhatnak ebből a szörnyű válságból...

csakférfi 2017.11.26. 20:13:17

előbb utóbb hozzánk is eljut ez a "trend".
Mivel Japán előttünk jár sok mindenben.
Miért ne követné a "trend"?
Dániát hozzák elénk példának ,de náluk fogy a legtöbb antidepresszáns.Állítólag ők a legboldogabbak eu.-ban.
Fura egy "civilizáció".
Annyira vágyták őseink a "kényelmet" "jólétet".
Íme itt van.
kell-e ennél több?
:)

steery 2017.11.26. 20:32:44

@kazsiafigyelo: Ja. Ugyanúgy, ahogy a fidesz is tragédiaként éli meg, hogy egy millió munkáskéz kisétált külföldre melózni, meg azt, hogy az itt maradtak nem akarnak ész nélkül szaporodni és így nem lesz, aki eltartsa a jövőben az élősködő államapparátust. Szerintem Magyarország területén max 100.000 embernek volna szabad csak élnie ahhoz, hogy egészséges módon fenntartható legyen a populáció és az ökoszisztémát se terheljük meg. Szóval kb. százszorosan túlnépesedtünk mi is, ahogy az egész bolygó.

sebi77 2017.11.26. 21:11:38

@steery: Így van, és ennek a 100.000-nek is inkább gyüjtögetésből kellene élnie, vagy méginkább visszamásznia a fára, esetleg visszakúszni az óceánba, nehogy megterhelő legyen.

gépeklázadása3 2017.11.26. 21:44:46

@steery:
Az a baj, hogy nem így működik a társadalom, hogy két-három generáción át nem gyarapodunk, hogy aztán majd élhetőbb legyen az ország, és újra szaporodjunk.
Ha így haladnak, akkor nyakukba omlik a sok nyugdíjas, és a GDP-növekedést sem fogják tudni lekövetni. és ott még az sincs, hogy behozzák a képzett vendégmunkásokat, mert a hely is kevés, a nyelv is nehéz.

O.Endre 2017.11.26. 21:56:46

@steery: Mélységesen egyetértek. Amíg azt nem látjuk be, hogy bőven túl sok az ember ezen a bolygón, addig mindenképpen katasztrófa lesz a vége. Sajnos annak az esélye, hogy ezt magunktól belássuk, és megoldjuk, a nullával egyenlő.

smartdrive 2017.11.26. 22:10:49

ha valóban nincs rá igényük, akkor ők az élet császárai, a bloggernél meg a proli irigység és a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás jeleit lehet felfedezni

Khonsu 2017.11.26. 22:54:47

Csökkenő népesség, magas urbanizáció, fejlett technológia, jó befogadó készség a robotok és a virtuális világok kapcsán.

Ha belegondolunk, hogy 10-15 év múlva a legnagyobb probléma az lesz, hogy mit kezdjünk a fölöslegessé vált munkaerővel, akkor egyáltalán nem állnak ők olyan rosszul...

csakférfi 2017.11.26. 23:01:04

@Khonsu: nem állnak rosszul?
Hahaha........!
Minden japán otthon ül majd és a robot kiveri neki.
Szájába adja a kaját és kiganézik alóla.
Neki csak a virtuálisan megélt érzelmeivel kell törődni.
Mégcsak mozognia sem kell az élvezetért.
Ha te ezt "nem állnak rosszul"-nak hívod akkor nem ismered a viselkedés okai és okozatait.

Ramil Safarov. 2017.11.26. 23:07:06

Miutan az altalanos ferfigyulolet, ferfiuldozes eszelos merteket oltott a vilagaban, 100 evre visszamenoleg barkit lehet zaklatassal vadolni, nem csodalnam, aha ferfiak azt mondanak menjen minden no a kurva annyaba, es tobbet ra sem neznek nokre a budos eletbe tobbet.

HgGina 2017.11.26. 23:24:51

@O.Endre: Elég lenne csak két országot kilőni a Holdra. Kínát és Indiát. Na jó, esetleg mellé pár muszlimot is, hogy legyen valami izgalom ott is. És fekete rabszolgának Nigériát.

2017.11.26. 23:31:57

A bukkake hazájában nem kettyintenek eleget a fiatalok? Elképesztő!

zZz 2017.11.27. 00:15:30

@gépeklázadása3: Erre meg a dél-koreaiak szolgáltatnak "megoldást". Azok az idősek, akik nem tudják eltartani magukat, egyszerűen öngyilkosak lesznek.
en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_South_Korea

zZz 2017.11.27. 00:16:18

@Dr. Trejo: Hiába, arcra élvezésből nem lesz gyerek.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2017.11.27. 04:49:15

@midnightcoder2:

"Shinzo Abe japán miniszterelnök és a többi, szintén a pina bűvöletében élő mangina politikus nem hajlandó észrevenni, hogy a japán gazdaság mélyrepülésének a valódi a nők indokolatlan támogatása, a feminizmus térhódítása volt. Ahogy a háború utáni japán társadalmat is a Férfiak munkabírása és ragyogó elméje tette naggyá, a mostani válságból sem a nők fogják kicincálni az országot. Pont ellenkezőleg: a nők további támogatása csak tovább fog rontani az ország helyezetén. A egyedüli megoldást a Férfiak helyzetbehozása jelenti és semmi más. "

JAPÁNBAN MÁR NEM DIVAT A PINA - MÁSODIK, BEFEJEZŐ RÉSZ

www.huffnagelpista.com/japanban-mar-nem-divat-a-pina---masodik-befejezo-resz.html

bontottcsirke 2017.11.27. 06:33:42

Azé' nem animázzanak, kimegyek oszt megsuhintom a sunát (de valami jó kis hokkaidoi 18 éves formát nem az fehér púderes öreglányt)

midnightcoder2 2017.11.27. 07:02:24

@steery: Mi bőségesen megélünk abból a kajából amit itt termelünk - és ez már több mint 100 éve is igaz volt - és miközben az elmúlt évszázadban csak csökkent a népességünk, cserébe viszont drasztikusan nőtt a mezőgazdaságunk hatékonysága. Szemben az afrikaiakkal akik az elmúlt évszázadban több mint tízszeresére növelték a létszámot ugyanazzal a termelékenységgel. Így aztán ott éheznek - de azért csak tovább szaporodnak, és a felesleg szépen megindul Európa felé.

midnightcoder2 2017.11.27. 07:04:50

Amúgy azért tegyük hozzá, hogy a japánok mindig is iszonyúan túl voltak népesedve. Szóval, ha ott fogy a népesség, azért az még mindig csak azt jelenti, hogy picivel javul a helyzet. Másrészt, szvsz nagyjából úgy 20 éven belül az lesz a kivételes állapot, ha valakinek lesz munkája.

eßemfaßom meg áll 2017.11.27. 07:32:33

@steery:Megnézném, ahogy ezt a 100ezret (egy nagyváros lakossága) levezeted.

DocBulywood 2017.11.27. 07:51:16

"A fiatal japánok egyszerűen elzárkóznak a kapcsolatoktól, és nem vállalják a vele való problémákat. "

Kapcsolat = probléma. De miért is?

B.szni akarsz = gondot veszel a nyakadba.

Lefordítom: ingyen nincs pina.

A lyukért így vagy úgy, de MINDIG fizetni kell.

Sokkal olcsóbb, ha szolgáltatást veszel igénybe és kifizeted. Akkor nincs gond pl a válásra, a vagyonmegosztásra és egyéb huncutságokra, mellyel a kapcsolat(=probléma) jár.

]{udarauszkasz 2017.11.27. 09:08:04

"Tradicionális japán családban a feleség a házasság után jelentősen megváltozik - gyakran hűvössé, szenvtelenné válik, ezzel fönntartva és megszervezve a család életét"
Ez akar az en felesegemrol is szolhatna :)

inkvisitor 2017.11.27. 09:56:17

@]{udarauszkasz: Amikor meg felnő és kirepül a gyerek (ha kirepül) és megint megjön a kedve a kettyintésre csak bambán bámul, hogy most meg miért nem jön rá a férje, mint 18 évesen.

steery 2017.11.27. 11:33:22

@sebi77: Rossz válasz! Lehet bármilyen fejlett civilizációt üzemeltetni, csak jól kell csinálni. Ésszel, mértékkel, nulla káros anyag kibocsátással és 100%-os újrahasznosítással, békén hagyva a természeti környezetet. Az emberiség jelenleg totális agyatlanságot művel, aminek a jutalma létkatasztrófa és kihalás lesz.
@gépeklázadása3: Ha nem így működik, akkor rosszul működik és majd a természet fogja rákényszeríteni a társadalmat, hogy így működjön. Vendégmunkások nem kellenek. Kevesebbet kell termelni a kevesebb embernek és fel kell adni a haszon maximalizáló, kizsákmányoló hozzáállást.
@O.Endre: Én képes vagyok belátni. Te képes vagy belátni. És biztos, hogy még egy csomóan képesek belátni. És ahogy haladunk előre, egyre többen lesznek képesek belátni. Mert a természet beleveri az orrunk a saját szarunkba és rákényszerít a belátásra.
@midnightcoder2: Az elmúlt évszázadban javarészt nőtt a magyar népesség, több, mint négyszeresére. Csak az elmúlt 20-25 évben kezdett csökkenni, hogy visszaálljon egy normális értékre.

steery 2017.11.27. 11:34:56

@eßemfaßom meg áll: Levezetem? Hová? És ki beszélt itt nagyvárosról? A nagyvárosokat meg kell szüntetni. Helyettük szétszórt, kis létszámú falvakat kell létrehozni. Igazi világfalut, de nem abban az ostoba értelemben, ahogy használják manapság a kifejezést.

]{udarauszkasz 2017.11.27. 12:21:24

@steery: ez igy mind szep,es jo,de az emberi hatalomvagy kozbeszol. Ha a Homo Sapiens nem csak egy csimpanz szintjen tudna kontrollalni a hatalomvagyat masok folott, hanem mondjuk olyan szinten,ahogy a tobbi osztonos kesztetesevel teszi,akkor szinte maguktol oldodnanak meg a dolgok. Elvileg intelligens lenyek vagyunk, vagy mi a banat...

]{udarauszkasz 2017.11.27. 12:24:50

@steery: a baj a kis falvakkal csak az, hogy az ilyenek nem kepesek ipari,technologiai fejlodest fenntartani. Lehetnek nagyvarosok is,csak nem igy,ahogy ma,es foleg,nem itt a Foldon,hanem a Naprendszer mas tajaira koltozve. A Fold lakohely. Az ipar meg mehet ki az urbe. Erre kene jelenleg kemenyen rafekudni,ahogy par intelligensebb ember ra is jott erre.

steery 2017.11.27. 14:01:40

@]{udarauszkasz: Elvileg! Vagy mi a bánat! A hatalom nem vágy, hanem szükségszerű viselkedési forma, ami minden intelligens lényre, sőt minden élőlényre jellemző a legbutább baktériumtól a legokosabb istenig. Nem ezzel van a baj, hanem a hatalom hiányával. Hogy nincs a Földnek egy konkrét tulajdonosa, aki hatalmat gyakorolna fölötte, a magáénak érezné és vigyázna rá, illetve ennek érdekében meghozná a szükséges döntéseket (és megbüntetné a lázadókat). Most mindenki úgy csinál, hogy amikor rabolni kell, akkor övé a föld, amikor takarítani, akkor legyen másé a baj (lásd: lakossági szemétszedő akciók ostobasága). Ez így nem fog tovább működni. Mert rossz szülő (gondviselő) az, aki csak etetni és dolgoztatni tudja a gyerekét, pelenkázni és megnevelni nem.

Ami a kis falvakat illeti: tökéletesen képesek fenntartani a számukra szükséges ipart. Az a múlt, hogy nagy bányákat, nagy ipartelepeket, nagy gyárakat kell építeni. Kis létszámú lakosságnak elég a személyes gyártás. A kézműves ipar, a háztartási tárgynyomtatás, a vevői kérésre történő gyártás. Így nincsenek tömegcikkek, hatalmas áruraktárak és gigaboltok, nem kell a bolygó túlfeléről hozatni a cuccokat 400 méteres teherhajókkal, és nincs fölösleg, meg pazarlás. Most millió számra gyártunk olyan személygépkocsikat, amik sosem fognak elkelni, csak ott rohadnak az óriási gyárparkolókban. És ez szinte minden mással is így van.

Ha kitelepítenéd az ipart az űrbe, akkor az űrkörnyezetszennyezéshez vezetne és ahhoz, hogy távoli bolygókról kéne óriás űrhajókkal a Földre hordani minden terméket. Ez is idiotizmus, a probléma további növelése és kiterjesztése. Én nem nevezném az ilyesmiken ötletelő embereket intelligensnek.

csakférfi 2017.11.27. 14:34:19

@steery:
"Az ideális állam létrehozásához Platón tett egy próbálkozást Szicíliában, azonban a kísérlet kudarcba fulladt.

Platón egyik öregkori művében, a Törvényekben egy újabb ideális állam elméletet vázolta fel. A változtatás az előbbi elképzelése szerint az volt, hogy az államot többé nem a filozófus királyoknak kell kormányozniuk, hanem a törvényeknek. A polgárok tanítómesterei is a törvények lesznek"
Idézet a wikiből Platón címszó alatt.

"57 Egyenesség vezérli az országot, csak a háború kíván ravaszságot. Tétlenség hódítja meg a világot. Mindezt honnan tudom? Íme: „Mikor az országban sok a hívság, szaporodnak a nyomorúságok; mikor a népnek fegyvere éles, sokasodnak a lázadások; mikor sok az ügyes mester, gyarapodnak a ritkaságok; mikor sok a parancs, a törvény, sűrűsödnek a tolvajok, betyárok.” Ezért így szól a bölcs: „Ha nem cselekszem, megnyugszik a nép, ha békés vagyok, megjavul a nép, ha nem háborgok, gazdagszik a nép, ha igényem nincsen, egyszerű "
Lao Ce Tao Te King.

Most agyalj hogyan legyen.
:)

csakférfi 2017.11.27. 14:51:18

@]{udarauszkasz:

A Bioszféra 2 egy földi rendszerek kutatásával foglalkozó létesítmény Arizona államban. Területe 1.27 hektár. Eredeti célja egy zárt ökológiai rendszer, más néven vivárium kialakítása volt. Ez a legnagyobb valaha épített zárt rendszer. Neve arra utal, hogy ez lenne a második, teljesen önellátó rendszer a földi bioszféra után.
...
...
Milyen tanulságokkal szolgált ez a projekt?

1.) Eddig nem sikerült az embert tartósan fenntartó mesterséges ökoszisztémát konstruálni.
2.) Nem tudjuk, hogy a Bioszféra I., vagyis a nagy földi rendszer ezt hogyan csinálja.
3.) A földi bioszféra számunkra nélkülözhetetlen.
4.) A földi bioszféra ma már nem képes semlegesíteni az ember okozta problémákat.
5.) Mi magunk, az emberiség vagyunk a Bioszféra alárendeltjei.

Azért nem vennék rá mérget hogy idegen bolygón vagy az űrben nem omlana össze az ami mi emberek "kiokoskodunk".
Azért sok mozaik dstabka kell még hogy realitádalegyen a marsi kolóniának is.
Fanzszmagóriánsk meg nagyotmondásnak kiváló (elonmuski retorika) de realitása......?
:)

eßemfaßom meg áll 2017.11.27. 18:53:56

@steery: százezr főről beszéltél, erre írtam, hogy ez egy nagyvárosnyi ember

Itt jelezném, hogy Magyarországon a XII században is élt már sacc/kb 2milla ember szóval innen kellene elindulni bemutatni azt, hogy 100ezernél többet nem képes hosszútávon eltartani ekkora terület.

gépeklázadása3 2017.11.30. 00:13:30

@steery:
" A nagyvárosokat meg kell szüntetni. Helyettük szétszórt, kis létszámú falvakat kell létrehozni. Igazi világfalut, de nem abban az ostoba értelemben, ahogy használják manapság a kifejezést. "

Ez teljesen ellent mond a jelenlegi közgazdasági folyamatoknak. Kicsiben, elosztott módon általában minden sokkal bonyolultabb és drágább lenne. Ilyet egyszerűen nem lehet felülről megcsinálni, legfeljebb ha az emberek azt érzik előnyösnek, hogy kiköltöznek a városon kívülre, és bejárnak, vagy épp ott kezdenek magánvállalkozásba.
Jelenleg ez az egész csak úgy működne, ha végtelen mennyiségű pénzt beleölnénk abba, hogy az emberek és a vállalatok átcsábuljanak ebbe az életformába.

steery 2017.11.30. 10:14:56

@gépeklázadása3: De hiszen végtelen mennyiségű pénz áll a rendelkezésünkre már most is! Annyit nyomtatunk, amennyit csak akarunk, hisz úgysincs mögötte valódi érték! A világgazdaság már vagy 100 éve egy felfújt lufi, semmi köze a realitásokhoz! Szóval gyerekjáték lenne kukába dobni a jelenlegi rossz közgázt és helyette valami kevésbé ciki rendszert létrehozni.

steery 2017.11.30. 10:19:45

@eßemfaßom meg áll: A jelenlegi csonka Magyarország területe ugye 93.000 négyzetkilométer. Tehát ha él rajta 93.000 ember, akkor mindenkire jut 1 négyzetkilométer. Ezen kell elhelyezni a házat, udvart, kertet, utcát, teret, a középületek arányosan ráeső részét, a mezőgazdasági területeket, erdőket, mocsarakat, hegyeket, bányákat, ipartelepeket, vasutat, repteret, kikötőt, gyárat, stb. Soknak tűnik, de valójában nem az, ha a természetnek is teret akarsz hagyni, hogy a vadállatok tudjanak hol élni és a folyók tudjanak hová kiáradni.
Globálisan a Föld szárazföldjei: 150 millió négyzetkilométer. Ezért mondom, hogy a bolygón maximum 150 millió embernek volna szabad élnie. De óvatosságból jobb lenne ennek csak a fele, hogy legyen ráhagyásunk a kisebb népességingadozások kezeléséhez.

gépeklázadása3 2017.11.30. 12:35:33

@steery:
Ez nem így van. Ha úgy nyomtatsz pénzt, hogy nincs mögötte semmi gazdasági teljesítmény, az csak inflációhoz vezet.
Ha egy könyvelő azt látja, hogy segéllyel, vagy kisegítőmunkával is többet keresne, akkor nem fog ugyanannyiért dolgozni. És ha senki nem termel több bevételt, akkor lényegében nem lesz semmi olcsóbb hosszú távon.
Egy banki hitel sem virtuális pénz. Ha egy bank kiad 100 embernek 1-1 millió hitelt, és abból 60 nem fizet, az nekik több 10 milliós veszteségnek lesz elkönyvelve. Tehát most teljesen mindegy, hogy most virtuális, vagy papírpénz, a lényeg úgyis az, hogy mi lesz belőle elkönyvelve valahol.

Nagyon lebecsülöd az egész ügyet. Ami most van, azt nem a háttérhatalmak tartják fent, hanem természetes gazdasági folyamatok alakították így ki. Amit te mondasz, az alapvető miértekre sem ad választ, nemhogy életképes legyen.

steery 2017.11.30. 15:56:50

@gépeklázadása3: Az ellenvetéseddel megerősítetted a véleményemet. A nagy jegybankok már jó ideje ezt csinálják: fedezet nélküli pénzt nyomtatnak. A bitcoin népszerűsége is ennek köszönhető: virtuális pénz, virtuális értékkel, virtuális haszonnal, de valós balekoknak. Valóban nem lesz semmi olcsóbb se rövid, se hosszú távon, mivel a Föld mérete és erőforrásai végesek, az emberek viszont szaporodnak. A bankok vesztesége nem valós veszteség, hanem virtuális, mert a virtuális pénz válik semmivé.
Nagyon lebecsülöd az egész ügyet. A természetes gazdasági folyamatokat különböző háttérhatalmak irányítják. Nekem nem kell válaszokat adnom a különféle kérdésekre, mert ez itt csak egy komment, nem a világelnök irodája, ahol a világ sorsáról kell dönteni a válaszaim alapján. De még lehet...!

gépeklázadása3 2017.11.30. 20:49:32

@steery:
"Valóban nem lesz semmi olcsóbb se rövid, se hosszú távon"
Generációnként javul az általános életsznvonal, a technika fejlődéséről meg ne is beszéljünk.

csakférfi 2017.12.01. 14:35:09

Az lehet hogy javul az életszínvonal,sőt az is lehet hogy az életed átlagában hosszabb mint mondjuk a középkorban.
De........és most ellentmondok.
Ennyi gyógyszer ,fájdalomcsillapító,antidepresszáns,vérnyomáscsökkentő.......stb. soha nem fogyott még a világ "modernebbik" felén.
Azaz nem nevezném gyógyulásnak azt hogy életed végéig gyógyszert szedsz.
Mivel a betegséged fennál. Csak szintentartod az állapotodat.
S másik.
Az hogy 10 emberből egy 90000 ft nyugdíjat kap a másik kilenc osztozik 10000 ezren nem azt jelenti hogy átlagában mindenki 10 ezret kap havonta.
Érthető a hasonlat?
A következő...... Soha még ennyi válás nem volt mint itten a fogyasztói társadalomban.
A válás mind a gyerekben mind a szülőkben mentális zavart okoz.
Tudom mert 20 év házasságot hagytam magam mögött.
Most 6 éve hogy másik nő a feleségem.
Továbbá a saját egyéni jövőképed igen zavaros ahogy öregszel.
Nem bízol abban hogy ......a politikusok nem lopják-e el a nyugdíjadat....vagy a spekulánsok (nem Sorosra gondolok azt hagyjuk).
Nem bízol...épp a sok válás kapcdán a rokoni kapcsolatrendszereidben.
Maradnak a barátok.....márha meg nem halnak előtted...vagy nem betegebbek nálad.
Szóval a Te konklúziód éppen az aktuális poppolitikai és poppszihológiai irányzatokat követi.
Semmikép nem életszerü.

csakférfi 2017.12.01. 14:39:25

@gépeklázadása3:
Javítok.
egy kap 90 ezret
Kilenc osztozik 10 ezren
Így jönk ki az átlag 10 ezer.
Bocs!
süti beállítások módosítása