Japán válasza Észak-Koreára: úton az újrafelfegyverkezés felé?
2017. szeptember 22. írta: kazsiafigyelo

Japán válasza Észak-Koreára: úton az újrafelfegyverkezés felé?

Képtalálat a következőre: „north korean missiles”Japán újrafegyverkezése már régóta napirenden van. Az ország második világháború utáni megszállásával egy olyan helyzet alakult ki, hogy Japán nem tarthatott fönn hadsereget, ugyanis azt az alkotmány tiltotta. Az ország védelmét az USA látta el, de a változtatás támogatói gyorsan erőre kaptak - a ma regnáló kormány célja a törvény revízió alá vétele, hogy Japán újra "normális" állammá váljon.

Az észak-koreai rakétakísérletek, melyek bölcs módon nem az USA, hanem szövetségese ellen irányultak, további lendületet adtak az alkotmánymódosítás körüli vitáknak. Az események rávilágítottak arra, hogy az ország mennyire védtelen. A lakosság sms-eket kapott a kormánytól, hogy menjnek védett helyre egyes körzetekben. Az alkotmány azt se biztos, hogy engedélyezi, hogy egy Japán felé tartó rakétát lelőjenek, különösen nem még észak-koreai felségterületen. A miniszterelnök, Abe Shinzo és kormánya viszont már gondolkodik azon, hogy erre képes rakétákat szerezzen be.

Az alkotmány, pontosabban annak 9-es cikkelye kimondja, hogy Japán nem alkalmazhat katonai lépéseket nemzetközi ügyeiben, magyarul nem háborúzhat. Ezt a passzust az USA erőltette bele az alkotmányba, de az 50-es, 60-as években már ő is szorgalmazta annak megváltoztatását, hogy Japán is részt vehessen a vietnami háborúban. A mai értelmezés szerint Japán rendelkezhet önvédelmi erőkkel, és 2014-től már szövetségesei védelmére is bevehetőek ezek az erők. Ugyanakkor továbbra is tilos a megelőző támadás. Mindenesetre ez rávilágít arra, hogy mennyire kétértelmű törvényről van szó, legalábbis a japán alkotmányos kultúra mennyit enged. Ezért talán maga az alkotmánymódosítás sem lesz szükséges. 

A problémát növeli, hogy Trump is tett kétértelmű megjegyzéseket, bár ez főleg kampánya alatt történt. Ekkor arról beszélt, hogy Japánnak és Dél-Koreának akár önmaguknak is atomfegyverrel kéne rendelkezniük, és az USA túlvállalja önmagát. Abe és Trump tavaszi találkozója óta a viszony stabilnak mondható, de az észak-koreai támadás miatt megint megrendült a bizalom az USA-ban. Való igaz, hogy Japán pár éven belül ki tudna fejleszteni nukleáris robbantótölteket, illetve normális, saját hadsereggel rendelkező állammá válhatna, de ennek mind a térségben, mind a belpolitikában komoly ellenzői akadnak. Először is, a népesség egyharmada támogatná, de kétharmad ellenzi. Japánban tehát még mindig erős a pacifizmus. Másrészt a régió országai mindig kifejezik nemtetszésüket (főleg Kína, de a szövetséges Dél-Korea is), amikor bármilyen japán fegyvervásárlás vagy katonai kiadás növelése történik. Ennek oka továbbra is a második világháborús múlt, ami csak részben kibeszélt. Ez azt jelenti, hogy Dél-Koreával szemben már megtörtént egy bocsánatkérés, de ezt nem tartják elégségesnek, míg Kínával szó sincs közös történelemszemléletről. 

Japán bármely jellegű beavatkozása az észak-koreai konfliktusba éppen ezért is nagyon kényes kérdés, hiszen a 90-es években még a dél-koreaik döntő hányada Japánt nevezte meg, mint második legnagyobb fenyegetést, Észak-Korea után. 

A japán hadsereg (JSDF - Japan Self Defence Force,日本の自衛隊)

Ahogy szó volt róla, az alkotmány többféle értelmezése folytán Japán az egyik legmodernebb hadsereggel rendelkezik Ázsiában, különösen a haditengerészet és légierő terén.  A japán hadsereg a legerősebb partvédelmi flottával rendelkezik Ázsiában, mely a szigetviták miatt döntő haderőnemmé vált az elmúlt években. Ezzel együtt korszerű légierővel is rendelkezik (F-35-ös lopakodók) és a helikoptertechnológiája bizonyos szempontból az USA-énál is fejlettebb, melyre a hadi doktrinája is erősen épít, így itt speciális, helikpoterszállító anyahajók is hadrendben vannak. 

Ami problematikus, hogy Japánban - miután a fegverexport gyakorlatilag titlva van - nincs korszerű, versenyképes hadiipar, a meglevő költségesen dolgozik, és önálló kutatásra képtelen. Persze nem kérdés, hogy az ipari komplexum gyorsan át tudna állni ilyen feladatokra is.

A JSDF több nemzetközi kontingensben is részt vett, főleg békefenntartó szerepet kaptak (Dél-Szudán, Kelet-Timor stb.) Rengeteg közös hadgyakorlat van az USA-val és más regionális hatalmakkal, hiszen az éles bevetésre nem nyílik lehetőség. 

Létszám Vadászgépek Tengerlattjáró Rombolók Támadó helikopterek Anyahajók
250 000 fő 288 17 42 119 4

Képtalálat a következőre: „japanese self defence force”

A japán biztonságpolitikai gondolkodásnak alapvetően négy fő iránya van. Az első az autonóm: ez a csoport a teljes függetlenséget választaná az USA-tól (bár valószínűleg inkább USA, mint Kína barát politikát folytatnának), és gyors fegyverkezésbe kezdene. A japán nukleáris fegyverarzenál beszerzését is támogatná. Nekik a baloldali antitézisük a pacifisták, akik a teljes hadsereget elutasítják, és éppen ezért az USA katonai támaszpontjaival  (Okinava, ahol jelenleg nagyjából 40000 amerikai katonai és légierő állomásozik) szemben is ellenségesek. 

A két mérsékeltebb - és nagyobb támogatottsággal bíró - irányzat a "normál nacionalisták", akik az alkotmány lassú revízióját szorgalmazzák, és egy egyenlő viszonyra törekednek szintén az USA-val. Ez felel meg leginkább a miniszterelnök, Abe fölfogásának. Végül a balközép, jelenlegi ellenzéki elképzelés egy nemzetközi középhatalomról beszél, ami nem rendelkezik számottevő hadsereggel, de a különböző szervezetekben, különösen az ENSZ-ben a gazdasági hozzájárulása folytán komoly befolyásra tenne szert. 

Japán napjainkban főleg a kínai fegyverkezés - ami a japánnál sokkal gyorsabb ütemű - szemben próbál föllépni. Japán fő dilemmája, hogy Kína addig ellenséges vele, míg USA-barát politikát folytat. E nélkül viszont nem érzi magát biztonságban. Amennyiben pedig ennek kiküszöbölésére fegyverkezésbe kezdene, azt megint Kína utasítaná el. Abe tehát végső soron úgy hozott létre egy "önállóbb" Japánt, hogy azt még inkább az USA-tól függ. Nem félnek kritizálni Kínát, amíg Amerika garantálja az ország biztonságát. Ezt az állapotot kérdőjelezte meg az észak-koreai rakétakilövés, és Trump kijelentései. De egyáltalán nem biztos, hogy Japán vállalná egy független státusz kihívásait. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keletazsiafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212878676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lippsi e vagy? 2017.09.23. 17:30:22

Hogy mit csinál Japán azt úgyis a Capitoliumon döntik majd el. Fő cél hogy ne nyújtsanak kezet egymásnak az egykori riválisok, úgymint Japán Kínának, Németország Oroszországnak

Ez gyakorlatilag a hagyományos brit kontinentális politika folytatása globális dimenzióban

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.09.23. 17:31:53

Önálló kutatásra képtelen...? Azért ennél a résznél a tisztelt cikkító a fejéhez kaphatott volna. Japán a világon állított hadrendbe pl. AESA radaros aktív radadrvezérlésű légiharcrakétát...

Igen, sokmindent licenszben vettek a jenkiktől, de azért a ló túloldalára sem kéne átesni...

kazsiafigyelo 2017.09.23. 19:07:16

@molnibalage: Ezt arra értettem, hogy ezek mind állami megrendelésre történnek, spontán innovációról nem beszélhetünk.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.23. 19:17:10

@molnibalage: "Japán a világon állított hadrendbe pl. AESA radaros aktív radadrvezérlésű légiharcrakétát..."

Már elnézést, de hol máshol állíthatta volna hadrendbe, mint a világon??

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.23. 19:18:42

@kazsiafigyelo: Az F-22-t is állami megrendelésre fejlesztették..

tireless treehugger 2017.09.23. 20:43:10

Szerintem a japók nagyon szeretnének egy politikailag elzárkózó országot, nem nacionalizmusnak nevezném hanem csak hagyják őket békén izolacionizmus. Ők azon kevés országok egyike ahol a népesség nagyon homogén, ezerévnyi elzártságuk teljesen különálló népet hozott létre, ami hitt a nagyságban a kivételezettségben a civilizációs fölényében. Az usákok nagyon csúnyán elverték őket, azóta sem tértek magukhoz. De mint minden ez is változni fog, aztán banzáj.

Az atomhoz tenném hozzá hogyan sunnyogta el a sajtó amikor fukusima ügyben kiszivárgott hogy plutónium készleteik nagysága 40 tonna tisztított és további többszáz tonna a használt fűtőanyagban. Egy robbanófejhez 2-3kilo kell, tehát egy háború esetén japán néhány hónap alatt 10.000 nukleáris töltetet tudna összerakni.

Tehetséges ugandai buzi 2017.09.23. 20:45:33

@kazsiafigyelo: Állami megrendelésre, nem spontán innováció?

Ezt azért tisztázzuk!

A világ legjobb fegyverrendszerét találhatja fel egy honi feltaláló, de hadrendbe állítva csak és kizárólag állami megrendelésre lesz, mert a hadügy - akár hiszed, akár nem, állami feladat.

Szóval filozófiai kérdés ezt a két témát úgy szétszedni, ahogy te tetted, mert ha akarod, elkülönítheted a két dolgot, de lássuk be, tök felesleges.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.23. 21:21:05

Nagyon el van tévedve a posztoló. Japánnak van hadserege, csak éppen nem hadseregnek hívják. Az önvédelmet a jelenlegi alkotmány is megengedi, sőt, a japán kormány 2014 nyarán ezt újraértelmezte és 2015-től ebbe már a szövetséges országok védelmét is beleértik. Az alkotmányt sose változtatták, pedig folyamatosan napirenden van, 2005-ben és 2012-ben is készült egy részletes javaslat...
Kína pedig nem azért ellenséges Japánnal, mert az USA szövetségese, hanem azért, amiért a többi tengerentúli szomszédjával is: a tengeri uralom miatt vannak ellentéteik.

kazsiafigyelo 2017.09.23. 21:26:44

@Online Távmunkás: Le lett írva (külön szovegdoboz) hogy a japán hadsereg a legmodernebb Àzsiàban. Ugyan arrol beszélünk. Az alkotmanymodositas a 60-as évektől napirenden van, annak értelmezés viszont sokat változott. Ajánlom a cikk elovasasat és az utána való kommentelest.

kazsiafigyelo 2017.09.23. 21:31:16

@Online Távmunkás: A kínai motivációkrol annyit, hogy az ő fő felelmuk a bekerítes- attól tartanak hogy az USA szövetségesei fogják körbe venni őket. Ez a döntő a Koreai konfliktusban is. Meg vannak ugyanis győződve arról, hogy a feltorekvo hatalmat a regnáló (USA) veszelykent fogja föl, és így akadályozza őt.

Hórukk 2017.09.23. 22:30:58

@lippsi e vagy?: Hogy mit csinál a Capitolium, azt úgyis Moszkvában döntik majd el. Fő cél hogy ne nyújtsanak kezet egymásnak az egykori riválisok, úgymint Oroszország és az USA, Magyarország és Románia.

Ez gyakorlatilag a hagyományos sztálini kontinentális politika folytatása globális dimenzióban

DR. Smit Pal 2017.09.24. 00:05:52

Az amcsik megerdemelnenek par atombombat, amiert az elmult 60-70 evben szetbasztak a fel vilagot az olaj miatt.

lippsi e vagy? 2017.09.24. 00:24:34

@Hórukk:
Trumpli ugye Moszkva embere, mert a Putyi személyes utasítására dolgoztak azok a hekkerek akiknek még a halovány árnyékát se sikerült megvillantani valami bizonyítékfélével

Ehhez képest a Soros-terv nem is létezik, csak a zorbán tesz úgy mintha maga Soros írt és beszélt volna róla

Paracord 2017.09.24. 01:23:54

Teljesen logikus, érthető és kiszámítható lépés Japántól, ha baromi gyorsan megerősíti haderejét az Észak-Korea felől érezhető állandó fenyegetés tükrében. Kim Dzsongun úgysem nyugszik addig, míg nem lesz háború. Ez csak idő kérdése. Ugyanakkor nagyon kiszámítható a dolog vége, de ebbe azért sokan elpusztulnak majd a Távol-Keleten. Japán közel fekszik Koreához és 50 ezer amerikai katona tartózkodik a területén. Kénytelen felfegyverkezni arra az esetre, ha kitörnek majd a harcok. Valószínűleg 5 éven belül az USA - Dél-Korea és Japán összefognak majd Észak-Korea elpusztítására és lerohanják az országot. Együttesen lesz esélyük a győzelemre, bár sanszos, hogy legalább egy északi atom-rakéta valamilyen polgári terület felett robban majd fel. Nagy ára lesz Kim Dzsongun megölésének. De nem hiszem, hogy hagy más lehetőséget a világ számára az a szerencsétlen marha.

lippsi e vagy? 2017.09.24. 08:11:12

@morpheus.:
Túlszaporodtak a népek a világon, ideje hogy gyérítsék egymást. Amerika csak besegít nekik, mert ő a világ jótevője. A japánok meg már úgyis hozzá vannak szokva az atomhoz, meg se kottyan nekik még néhány

Ha pedig lesz XXX menekült az úgyis ide jön majd, mert mi meg a menekültekhez leszünk hozzászoktatva addig. Mert ha nem mi is kapunk majd dádát. Wasingtonba mindenre tuggyák a megoldást

Conchobar 2017.09.24. 08:34:12

@morpheus.: "az Észak-Korea felől érezhető állandó fenyegetés tükrében. Kim Dzsongun úgysem nyugszik addig, míg nem lesz háború" - Nem kellene az amerikabarát sajtó frázisait pufogtatni. Lehetne ezt a dolot kissé távolságtartóbb módon szemlélni. Nem érteni, hogy itt Közép-Európában miért akarjuk az egymásra acsarkodó felek közül az egyiket intenzivebbnek látni/láttatni. Először is, Észak-Koreának az amerikai fenyegetéssel szemben van gondja. Japánnal és Dél-Koreával szemben csak annyi baja van, hogy azok túlságosan is beállnak az USA mögé. A területükön amerikai csapatok tartózkodnak, amelyek e két ország területéről mérnének csapást Észa-Koreára. Észak-Koreának ezelőtt Kína (és a Szovjetúnió) biztosított védernyőt egy amerikai támadással, csakhogy mára már meglehetősen bizonytalanná vált ez a védernyő (Kína intenzíven bizniszel az USA-val), Észak-Korea joggal tarthat attól, hogy Kína ejti őt az USA kedvéért. Ebből az következik, hogy Észak-Korea számára a saját biztonsága szavatolására már csak egyetlen hatásos eszköz maradt. Az atombomba
süti beállítások módosítása